Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

La Comunitat de Regants de Lorca i Quint milloren les seues infraestructures per a evitar pèrdues de subministrament d’aigua i millorar els seus regadius

El secretari autonòmic d’Agricultura visita les obres de la séquia mare i planteja la necessitat d’abordar la reordenació de les 6.000 fanecades de Riba-roja

'AGRICULTURA I MEDI AMBIENT, 3 d'abril de 2017


El secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Mulero junt amb el director general d’Agricultura, Rogelio Llanes, acompanyats de l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, el regidor d’Agricultura, Rafa Folgado i membres de la Comunitat de Regants de Lorca i Quint van visitar les obres de modernització de la Bassa reguladora de reg en la Partida Arrossals  i la millora de la séquia mare.

Estes obres, iniciades en 2011 amb la construcció de la bassa reguladora de reg en la Partida Arrossals i millora de la séquia mare, amb un pressupost de 1.142.772,79€ es van reprendre en 2016 gràcies a la subvenció de 128.000€ que la conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, va atorgar a la Comunitat de Regants en el marc de la realització de les obres de modernització de regadius, en relació amb el foment de la utilització racional de l’aigua en aprofitaments hidràulics i regadius.

Esta subvenció ha permés la reparació de 690 metres de séquia mare, molt deteriorada amb el temps, que s’unixen als 620 metres ja conclosos en 2015, que evitaran les contínues pèrdues de subministrament d’aigua i possibilitaran que en un futur pròxim puga instal·lar-se el reg per goteig per a facilitar que els agricultors puguen regar els camps també a la nit.

Actualment tan sols 4 o 5 agricultors es dediquen professionalment a l’agricultura a Riba-roja, una situació que preocupa a la Comunitat de Regants i que posa en risc el futur d’este sector.

Per al president de la Comunitat de Regants d’El Quint , Aurelio Lujan, ‘és necessari buscar una forma de rendibilitzar l’agricultura, actualment la Comunitat de Regants disposa de 6.000 fanecades de regadiu i som 1000 socis, la qual cosa eixim a 5 o 6 fanecades per soci, una superfície irrisòria, ja que a més es tracta de terrenys separats pel que no hi ha rendibilitat. Estem disposats a buscar una solució per a deixar-ho en mans de gent jove’, assegura.

Des de l’equip de govern, hi ha una clara aposta per recuperar l’agricultura tradicional com a font d’ocupació. En este sentit, l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga va agrair la inversió realitzada per a modernitzar les infraestructures de regadiu i va destacar un dels projectes que es duran a terme en el Parc Natural del Túria, ‘realitzarem una concentració parcel·lària per a poder produir en les terres perdudes amb l’objectiu de crear ocupació entre els jóvens agricultors  i recuperar així el nostre paisatge d’horta’.

En esta línia, el regidor d’Agricultura, Rafa Folgado va indicar que ‘la futura llei d’estructures agràries obrirà noves expectatives a l’agricultura com un ofici que crearà ocupació i oportunitats de negoci’.

El secretari autonòmic, Paco Mulero, que va atendre detingudament durant la seua visita a les obres les demandes dels regants, va destacar ‘la necessitat d’abordar la reordenació de les prop de 6.000 fanecades que actualment té la Comunitat de Regants una vegada estiga aprovada la llei d’estructures agràries del Consell a final d’any, amb l’objectiu que agricultors jóvens puguen dedicar-se a l’agricultura i tornar el dinamisme que mereix  este sector a Riba-roja’.