Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja aplicarà criteris socials en la contractació pública per a potenciar les condicions laborals dels treballadors

La mesura pretén impulsar la qualitat sobre el preu en les adjudicacions.

20 d'abril de 2016

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat una moció d’Esquerra Unida i de Compromís en què el consistori es compromet a partir d’ara a valorar els criteris socials i sanitaris a l’hora d’adjudicar contractes públics. La proposta pretén impulsar este tipus de paràmetres, adaptats als nous temps i les necessitats incipients, davant dels mètodes tradicionals que tenen més en compte les qüestions econòmiques. La moció va comptar amb el suport del PSPV i de Riba-roja Pot, l’abstenció de Ciutadans i el vot contrari del Partit Popular.

El text aprovat recorda que els objectius de les administracions han de dirigir-se a "aconseguir una contractació pública estratègica, sostenible i socialment responsable" que tinga en compte no sols la qualitat, l’eficàcia i la sostenibilitat mediambiental en la prestació dels serveis públics i en les empreses públiques sinó també incidir sobre les condicions socials i laborals dels treballadors perquè l’oferta econòmica més avantatjosa "no ha d’identificar-se amb la de preu més baix".

Per a això, la iniciativa d’ambdós grups se sustenta en els canvis jurídics introduïts en el marc de la Unió Europea en què s’apliquen altres criteris d’adjudicació com els socials, els mediambientals o d’innovació, prioritaris davant d’un creixement intel·ligent, sostenible i integrador, amb especial èmfasi en els principis de transparència, no discriminació i igualtat de tracte per a garantir una comparació objectiva del valor relatiu dels licitadors. En este cas, les adjudicacions de contractes relacionats en l’àmbit sanitari i social resulten prioritaris per a la seua protecció.

En els sectors que necessiten d’un major suport per part de l’administració en la seua condició de prioritaris "com els sanitaris i socials" es tindrà en compte un tractament allunyat del mercat i es valoraran els criteris basats en la qualitat.

La moció aprovada pel ple inclou la sol·licitud dels informes jurídics perquè des d’ara els plecs de contractació que du a terme el consistori i les empreses dependents del mateix "incorporen clàusules socials i mediambientals" que es tindran en compte sobre la puntuació total. Així, els criteris es basaran en la millor relació qualitat-preu, com és el cas de la qualitat, l’accessibilitat, les característiques socials, mediambientals o innovadors i es vincularan al respecte als principis d’igualtat, no discriminació, transparència i proporcionalitat.

Els ponents de la moció insistixen en l’eradicació del criteri que el preu més baix "siga el que determine l’elecció de l’empresa que prestarà els serveis públics quan s’utilitza més d’un criteri de valoració" i, per tant, s’eliminarà qualsevol possibilitat que des d’una administració pública es fomente de forma negativa en l’àmbit laboral. De fet, la moció considera que actualment "nombroses actuacions acaben destruint ocupació, empitjorant les condicions laborals dels treballadors".