Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

El 'Espai de la Dona' de Riba-roja, guardonat en la 2a edició dels Premis de Vivenda, Mobilitat i Urbanisme amb perspectiva de gènere

El local dona resposta a una demanda de més de 20 anys de l’Associació Dones de la Mediterrània.

'DONA I FOMENT DE LA IGUALTAT' 6 de març de 2018

El 'Espai de la Dona' de Riba-roja de Túria ha sigut reconegut enguany en la segona edició dels Premis de Vivenda, Mobilitat i Urbanisme organitzat per la Generalitat Valenciana. Este acte té com a objectiu reconéixer la labor desenvolupada a favor d’integrar la perspectiva de genere en els entorns habitats, així com espais públics i rurals.

El nou local va ser inaugurat al novembre de 2017 amb l’objectiu d’oferir a l’Associació Dones de la Mediterrània un espai propi, així com d’instal·lacions adequades al desenvolupament del programa municipal Vitae, que oferix activitats i tallers destinats a pares i mares que vullguen introduir-se en el món de la maternitat i paternitat. “A Riba-roja disposem d’un espai de reflexió, un espai de dones i un espai de convivència en el terme més ampli l’Espai de la Dona té una funció doble: en primer lloc vitae “que” significa vida. Ho fem perquè creiem en la vida i són les dones les que donen la vida. L’altra funció és per un deute històric pel fet que les Dones de la Mediterrània en 20 anys no hi han tingut cap local. Per tant, és un espai que era necessari recuperar per a i per totes aquelles dones que no havien sigut contemplades”, reflexiona l’alcalde de Riba-roja, Roberto Raga.

Les regidores de la Dona i Urbanisme, Lola Verdeguer i Teresa Pozuelo, respectivament, van destacar la participació de les dones del municipi tenint en compte les seues aportacions en el disseny de l’espai, ja que són les destinatàries de la iniciativa.

Estos premis pretenen transversalizar les polítiques per la igualtat entre hòmens i dones i donar a entendre que la perspectiva de gènere aporta una via d’aproximació més integradora al disseny de les polítiques públiques. “Els premis tenen com a objectiu visibilitzar tota la tasca que en matèria de perspectiva de gènere, de vivenda, de mobilitat i d’urbanisme s’estan fent per part dels municipis de la Comunitat Valenciana. El que pretenem és posar en valor i reconéixer a tots aquells ajuntaments que fan esta tasca i que consideren l’epicentre  de la seua acció administrativa i política l’aplicació de la perspectiva de genere en estes àrees”, expresse María José Salvador, consellera de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori.

Durant l’acte, es van establir quatre categories de premis per als diferents ajuntaments de la Comunitat Valenciana de més de 20.000 habitants, per a ajuntaments de menys de 20.000 habitants, per a Institucions, Organitzacions, Associacions i Col·lectius, i, finalment, per a professionals dels Mitjans de comunicació com és el cas de la periodista de Levante-EMV, Julia Ruiz. Tots ells, van ser guardonats per dur a terme mesures encaminades a promoure la perspectiva de gènere a nivell urbà tant en els barris, pobles com a ciutats de la Comunitat.

En este sentit, van ser efectius plans per a la mobilitat i seguretat de l’espai urbà, millora de la connectivitat de vianants, disseny igualitari tant de parcs infantils com d’adults, instal·lació de semàfors igualitaris, adequació d’instal·lacions esportives per a afavorir l’esport femení i procediments administratius que incloguen la perspectiva de gènere en el pla general de tota la comunitat.

Abans de procedir al repartiment de premis, la conselleria va anunciar la primera una primera fase de la nova nomenclàtor de 26 grups de vivenda pública de la Comunitat Valenciana, amb nom de dones rellevants que anteriorment estaven protagonitzats per un nomenclàtor molt masculinitzat que fins a la data no s’havia modificat. “A causa del dia Internacional de la Dona hem volgut visibilitzar el canvi. Això implica que tot el parc públic tindrà nom femení. Bé perquè les dones al llarg de la seua trajectòria han tingut transcendència o bé per oficis que han estat vinculats únicament a dones en eixe moment. Creiem que és una qüestió de justícia, però el motiu principal és perquè les dones també han escrit i protagonitzat eixa història que tots coneixem”. Amb estes paraules tan reivindicatives la consellera Mª José Salvador va posar fi al seu discurs.