Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

El Consorci València Interior posa en marxa un projecte pioner d'economia circular amb les restes de poda en l'ecoparc de Riba-roja

L'entitat regala compost procedent dels residus verds a les persones usuàries dels ecoparcs.

'MEDI AMBIENT' 4 de desembre de 2020

El Consorci València Interior, que gestiona els residus del Racó d'Ademuz, la Foia de Bunyol- Xiva, la Plana Utiel-Requena, Camp de Túria i La Serranía, ha posat en marxa un projecte pioner d'economia circular en la seua xarxa d'ecoparcs amb el qual pretén servir d'exemple de les bones pràctiques mediambientals. Es tracta d'un programa mitjançant el qual es premia a les persones que depositen correctament els seus residus en els ecoparcs amb el lliurament d'una borsa de compost d'alta qualitat procedent de les restes de poda que gestiona el propi consorci. Amb això es pretén donar visibilitat als passos que està donant el CVI en matèria d'economia circular, que implica la reducció dels residus i el convenciment que els residus no són residus, sinó recursos.

El president del CVI i alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha assenyalat aquest matí la importància de predicar amb l'exemple “ja que en el Consorci som conscients que cal fer passos avant i desenvolupar polítiques noves que posen el focus en la vertadera economia circular, i aquesta és una d'elles”.

Raga ha insistit en la necessitat d'anar canviant la mentalitat i “avançar cap a l'economia circular en detriment de l'actual economia línial, on els residus es convertisquen en recursos i on mostrar que amb les restes verdes es genera compostos de bona qualitat, que aquest abonament pararà als jardins dels propis habitatges del consorci, als camps, la tornada a la terra, a l'arrelament, als recursos naturals…”. Segons ha explicat, el CVI arreplega anualment 20.000 tones de poda, de les quals s'obté entorn de 8.000 tones de compostos que tornen al sistema en forma d'abonament i que ara s'entrega gratuïtament a la ciutadania.

De moment, el lliurament de compost es realitza en quatre ecoparcs de Camp de Túria: la Pobla de Vallbona, Bétera, Llíria i Riba-roja de Túria i començarà en breu a Utiel i Requena. El president ha insistit que perquè es puga produir compost de qualitat amb les restes de poda és molt important que els serveis municipals depositen aquestes restes sense bosses de plàstic. “Els municipis han de saber que la presència de materials impropis suposa una notable complicació en el tractament d'aquests residus i limita les possibilitats de reciclatge i valorització d'aquests materials”, ha ressaltat.

Per això, posa l'accent que els responsables públics adopten mesures que milloren aquesta recollida separada dels residus verds, com pot ser la substitució de borses d'un sol ús per borses de matolls reutilitzables per a la recollida, el buidatge de borses en el moment de la recollida o la segregació de les podes de palmera en matolls… “Amb això es garanteixen millors resultats ambientals que redunden en el benefici de tota la ciutadania”, ha conclòs.