Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

El pintor valencià José Morea exposa les seues creacions en l'E CA

La mostra ocupa els diferents espais expositius del centre per a mostrar la varietat de registres de l'artista.

26 de febrer de 2018


L'Espai d'Art Contemporani El Castell (E CA) de Riba-roja del Túria acull fins al pròxim 27 de maig l'exposició SIETESERIESVIAJESIVIDAS del pintor José Morea. Esta mostra retrospectiva ocupa les diferents sales del centre per a mostrar la gran varietat d'etapes i viatges de l'artista durant les dècades dels 80 i els 90. José Morea (Xiva, 1951) és un dels artistes més rellevants del panorama creatiu valencià, figura clau en la renovació del llenguatge pictòric en l'últim terç del passat segle. L'exposició es podrà visitar fins al pròxim 27 de maig.

Etapes d'un univers creatiu marcat pel nomadisme

En primer lloc, "Personajes / Forzudos" arreplega obres signades majoritàriament a principis de la dècada dels 80. Eixes teles mostren figures humanes, on se succeeixen els autoretrats, amb una forta càrrega figurativa. No obstant açò, les escenes representades es poden considerar quotidianes: un home escoltant música, un punxadiscos fumador, una estampa familiar, etc. Ací ja s'observa l'ús de les tècniques mixtes i l'explosió cromàtica en llenços de gran grandària.

En "Egipcios / Doñana" es reflecteixen les primeres mostres del nomadisme de Morea. Així, predominen les peces signades a Madrid, durant la seua estada en la Casa de Velázquez, i en el seu estudi de Pedralba. En aquest cas, destaca l'ocupació dels olis per a plasmar els models d'aparença egípcia (Nefertiti, Lota, les mòmies) i les tècniques mixtes per als personatges de Doñana, amb les primeres aproximacions als animals i als forçuts.

En 1984, l'artista es va traslladar a Roma amb la intencion de començar una nova etapa. En la capital italiana, Morea pintava en la gran terrassa de l'antic estudi de Rafael Alberti en el Trastevere. Envoltat per la naturalesa, els seus pinzells, les seues mans, els seus peus i el seu cos van recrear personatges de la Ciutat eterna i els seus mites. Aquests treballs, al costat dels signats en la dècada dels 90 en Taormina (Sicília) configuren la seriosa "Italia".

La secció "Nostalgia porcina" inclou obres concebudes a València o Xiva entre 1985 i 1998. Trobem bodegons que ens miren amb els seus propis ulls, personatges mitològics i eixos objectes mundans que el pintor altera amb l'ús de la seua paleta.

Un faisà àcid, una zebra techno i un cigne blau s'erigeixen en protagonistes d'alguns dels quadres de "Acid B Mallorca". Les teles ací incloses van ser creades entre 1989 i 1998 a Barcelona i Mallorca. També es poden admirar, una vegada més, elements comuns alterats (un globus terraqüi, una bici accidentada, els zapatitos de Jeanne Moreau), així com plantes amb propietats humanes i els primers traços de temàtica asiàtica.

La llibertat creativa de Morea també es va expressar sobre la moqueta. En aquest material va pintar una Harpia verda i motius de la cultura japonesa ("El gran mikado", "La japonesa de Yakutaky"). Aquestes obres s'exhibeixen en la secció "Orientalia" junt amb teles que reflecteixen malsons etílics, déus en decadència i ensomnis espirituals.

Finalment, "Las Américas" reuneix els quadres creats a Amèrica Llatina, fonamentalment a Brasil, entre 2001 i 2012. Són bodegones on destaquen una rodanxa de meló d'Alger amb pits, l'ús dels colors primaverals o el roig intens i una naturalesa morta de braços sobre un calze. Així mateix, es perceben ombres humanes, animals antropomòrfics i una nova sèrie d'autoretrats que, en aquest cas, no tenen rostre.

José Morea: l'artista

José Morea va nàixer a Xiva (València) en 1951. Les seues primeres exposicions individuals daten de mitjan la dècada dels 70. Va completar els seus estudis amb les beques del Ministeri de Cultura per a Artistes Joves (1980), de la Casa de Velázquez de l'Ajuntament de València (1981) i del Ministeri de Cultura per a la formació de professionals en Arts i Indústries culturals (1984). Les seues obres han sigut exposades en centres museístics i galeries de tot el món, especialment a Espanya, Portugal, Itàlia i Amèrica Llatina (Xile, Uruguai, Argentina, Brasil).

Les obres de José Morea formen part dels fons de les pinacoteques més importants de la Comunitat Valenciana (Museu de Belles arts de València; IVAM; Museu de Vilafamés; Fundació Bancaixa; Fundació Martínez Guerricabeitia), d'Espanya (Museu Nacional Centre d'Art Regna Sofia; Museu Espanyol d'Art Contemporani; MACBA) i de l'estranger (Museu d'Art Contemporani de Recife; Museu d'Art Contemporani de Bagheria; Museu Salvador Allende).

L'Espai d'Art Contemporani Es Castell

L'E CA va obrir les seues portes al maig de 2017 per a donar a conèixer el treball d'artistes contemporanis i dinamitzar el circuit artístic a la Comunitat Valenciana. D'aquesta manera, les seues activitats tenen com a finalitat intensificar la relació de la ciutadania amb les manifestacions creatives d'avantguarda, reforçant la projecció de Riba-roja i la seua potencialitat turística com a municipi vinculat al patrimoni històric-artístic. Com a espai d'art contemporani de caràcter interdisciplinari, l'E CA es defineix com un lloc de trobada amb un perfil diferenciat per al desenvolupament de propostes creatives, que relacionen les arts visuals amb l'educació i amb altres manifestacions creatives (teatre, música, dansa, etc).

L'E CA compta amb un Consell Assessor format per reconegudes personalitats de la cultura contemporània. Actualment, aquest organisme està format per Román de la Calle, crític d'art i catedràtic d'Estètica de la Universitat de València; José Sanleón, artista i professor de la Facultat de Belles Arts de València; José Luis Cueto, vicerector de cultura de la Universitat Politècnica de València; Carlos Pascual de Miguel, col·leccionista d'art i expresident de la Fundació la Cañada Blanch; Enric Gómez, assessor cultural de l'Ajuntament d'Alfafar i impulsor de la històrica galeria Edgar Neville; i Rafael Alcón, arquitecte i expert en art.

Fins al moment, els murs del castell de Riba-roja, emplaçament històric on es troba el museu, han acollit les exposicions "Vigilias" de Toni Cucala i "No solo mires. Escucha. Proyectos 2002/2017" de Pepe Gimeno.