Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

El ple aprova per unanimitat la rebaixa dun 6% l'IBI de les vivendes i comerços per a compensar la pujada cadastral

La rebaixa està unida a l’aprovació del nou pressupost central de 2017

4 d'octubre de 2016


L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat per unanimitat una rebaixa del 6% en l’impost de béns immobles (IBI) previst per a l’any que ve 2017 com a compensació a la pujada cadastral impulsada pel govern central i que beneficiarà, principalment, a les vivendes i als comerços de la localitat. La mesura s’afig a la que a l’octubre de 2015 va prendre el govern local, fixada en un total de 4'6%.

La  rebaixa del govern de Riba-roja de Túria -format pel PSPV, Compromís i Esquerra Unida- ha comptat amb el suport de la resta de grups: Ciutadans, el Partit Popular i Riba-roja Pot. D’esta manera, els comerciants i les vivendes de la localitat no es veuran afectats per l’augment notable patrocinat pel Ministeri d’Hisenda i Administracions públiques.

L’aprovació plenària suposa que el tipus impositiu que s’utilitza per a calcular l’impost de les vivendes passa dels actuals 0'59% als futurs 0'56%, és a dir, una rebaixa del 6% que servirà per a amortir l’actualització del valor cadastral i que beneficiaran a dos sectors molt afectats durant els últims anys com les vivendes familiars i els locals comercials.

La rebaixa aprovada pel ple inclou una clàusula que supedita la rebaixa en el tipus impositiu a la pujada efectiva del valor cadastral lligada a l’aprovació dels pressupostos econòmics de 2017 per part del govern central que, al seu torn, només es duran a terme si per a llavors hi ha un nou executiu.  

D’esta manera, si abans de final d’any no s’aproven uns nous pressupostos per a 2017 els de l’actual exercici es prorrogarien i, per tant, la mesura aprovada pel govern de Riba-roja quedaria sense efecte i la rebaixa s’ajornaria fins a l’any 2018, en funció de l’existència d’uns nous comptes econòmics. L’impost de naturalesa rústica es manté en els actuals 0'81% i aquells immobles de característiques especials en altres 0'75%.

La rebaixa de l’impost de béns immobles s’acompanya de notables bonificacions per a les vivendes de protecció oficial (VPO) que es veuran recompensats amb un 50% menys durant els tres primers anys mentres que les famílies nombroses tindran importants descomptes a l’hora de pagar. Estes rebaixes oscil·len entre el 30% per a les famílies compostes de tres fills i el 90% de disminució de l’impost en aquelles famílies amb 7 o més fills.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha subratllat que el govern de Riba-roja "ha actuat amb absoluta diligència i prudència per a avançar-se a qualsevol imprevist o situació futura de manera que l’ajuntament s’adapta a les pujades cadastrals que des de fa alguns anys du a terme el govern central; som molt conscients de la necessitat que tenen les economies domèstiques de no afrontar noves pujades i més pagaments ja que no és convenient".