Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

El ple de Riba-roja proposa a Vicent Gavarda per al guardó dels Premis Octubre 2020 per la seua contribució a la difusió de la Memòria Històrica

Es posa en valor la labor divulgadora del professor universitari.

'30 de juliol de 2020

El ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat una moció conjunta redactada entre el PSPV, Compromís, Podemos i l’Esquerra en la qual proposa al professor Vicent Gavarda com a futur candidat a un dels premis i distincions que concedeix anualment la Generalitat Valenciana amb motiu dels coneguts Premis Octubre que tindran lloc el dia de la Comunitat.

L'acord plenari s'ha pres amb els vots a favor dels quatre partits signants de la moció municipal –PSPV, Compromís, Esquerra Unida i Podemos- i els vots contraris del Partit Popular, de Ciudadanos i de Vox.

L'aprovació de la proposta de Riba-roja de Túria busca un suport cap a les labors de foment de la Memòria Històrica que, des d'algunes associacions, entitats i societat civil, s'estan duent a terme durant els últims anys al mateix temps que es donen suport a les reivindicacions i peticions de les mateixes cap a les administracions, especialment des dels ajuntaments.

Vicent Gavarda és doctor en Geografia i Història de la Universitat de València, on exerceix actualment com a professor. La seua labor se centra en la investigació que la repressió franquista va suposar en el conjunt de la Comunitat Valenciana i els efectes que va desencadenar al llarg de la història.

El text de la moció destaca “la constant, consistent i coherent trajectòria” de Vicent Gavarda, qui acumula una important producció literària sobre l'època franquista “gràcies al seu complet domini de la matèria i la seua constància per a enfrontar-se a les dificultats que presenta l'accés a fonts arxivístiques disseminades i de difícil accés”. També es destaca la seua participació en tallers, jornades, seminaris i congressos en els quals ha donat a conéixer els seus avanços en el camp de la repressió franquista, així com en diversos documentals i publicacions, entre la qual destaca “Els afusellaments al País Valencià (1938-1956)”, un dels llibres de referència per a les persones interessades tant en l'estudi de la repressió com en la investigació dels familiars assassinats.

En l'actualitat, Gavarda és un dels màxims exponents en el continu estudi de la repressió franquista i destaca en la seua col·laboració amb la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià i en la Plataforma de les fosses de Paterna. “Considerem que és de justícia premiar la important aportació i dedicació de Vicent Gavarda Cebellán cap a la seua Comunitat per les seues excel·lents contribucions al coneixement de la nostra història recent”, conclou la moció confirmeu pel plenari de Riba-roja de Túria.