Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

El ple municipal aprova una norma que impedix als regidors utilitzar les "portes giratòries" durant els 2 anys següents a deixar la política

El ple referenda un codi per a evitar estes pràctiques reprovables

5 de gener de 2017


El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat per unanimitat un reglament intern en què s’impedix als regidors de la corporació l’ús de les denominades "portes giratòries" una vegada abandonen les tasques derivades de l’exercici de la política. El termini fixat perquè no facen ús d’estes reprovables pràctiques s’ha fixat en un màxim de dos anys.

El text del codi de conductes, iniciativa del govern local,  referendat per la corporació establix que l’exercici de responsabilitats executives en el govern local, una vegada finalitzat el mandat o produït el cessament i durant un període de dos anys "comportarà el compliment de les limitacions per a l’exercici d’activitats privades establides en la legislació reguladora de conflictes d’interessos que els siga aplicable".

D’esta manera, els regidors de l’ajuntament no podran exercir cap tipus d’activitat privada relacionada amb les tasques i les àrees que l’esmentat edil haja realitzat en l’exercici de la seua activitat pública durant els dos anys següents al cessament de les seues funcions en l’Ajuntament de Riba-roja de Túria amb l’objectiu de "respondre a la demanda social d’una nova ètica pública de bon govern que contribuïsca a l’excel·lència i eficiència de gestió, a l’enfortiment institucional i a la confiança i millor valoració de la ciutadania sobre la labor municipal".

El codi aprovat pel ple de Riba-roja inclou un decàleg de principis que comprenen des de l’ordenament jurídic i el compromís amb l’ètica pública i la qualitat democràtica fins a la defensa dels interessos generals amb honradesa, l’objectivitat, la imparcialitat, l’austeritat i la proximitat al ciutadà. A més, el règim de funcionament engloba mesures de transparència i la democràcia participativa, el treball per la inclusió social i l’equilibri territorial en els municipis.

El codi d’actuació municipal es bifurca en dos vessants. D’una banda, un ferri compromís en matèria de conflictes d’interessos dels regidors respecte de la concessió de cap tipus d’avantatge o discrecionalitat amb familiars, l’abstenció en els òrgans de deliberació en situacions d’interés personal directa o indirecta, el rebuig de regals o avantatges superiors als usos socials o la influència en l’agilització de tràmits o expedients administratius.

D’altra banda, l’acord plenari incidix en les mesures per al foment de la democràcia participativa, amb la redacció d’una carta de drets i deures ciutadans, la utilització d’enquestes sobre queixes, sol·licituds, demandes i tot tipus de tràmits dels propis ciutadans de Riba-roja. A més, es facilitarà que els propis veïns puguen exercir el dret a la iniciativa popular en aquelles matèries de competència local.

De totes estes mesures, l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ja ha posat en marxa un portal de la transparència digital des del principi de la legislatura que obliga tots els edils del govern i de l’oposició a publicar una declaració exhaustiva sobre tots els seus béns patrimonials i financers, a més de les declaracions anuals de la renda. A més, s’han aprovat els primers pressupostos participatius en què els veïns han decidit, per mitjà de votació, les seues preferències sobre el destí dels 160.000 euros.

L’edil de Participació Ciutadana, Rafael Gómez, ha afirmat que el decàleg ètic aprovat pel ple municipal "és una ambiciosa iniciativa d’este equip de govern per dotar a l’ajuntament de tots els instruments perquè la gestió municipal estiga impregnada d’àmplies dosis de participació, honradesa, transparència i imparcialitat tal com es mereixen els nostres ciutadans".