Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Els municipis del Túria sol·licitaran, de manera urgent, a la Diputació adherir-se al conveni de col·laboració per al manteniment del Parc

Els municipis treballaran conjuntament en la proposta de connectar el Túria amb la mar.

'MEDI AMBIENT' 28 de octubre de 2020

L'Associació de Municipis Vinculats al Parc Natural del Túria ha celebrat aquest matí la 17a Assemblea General. Es tracta de la primera convocatòria que es realitza de manera telemàtica, com a conseqüència de les restriccions amb motiu de l'actual situació pel Covid. En la reunió han participat els ajuntaments de València, Manises, Pedralba, Vilamarxant, Paterna, Quart de Poblet i Riba-roja de Túria, el Parc Natural del Túria i la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria.

En la trobada s'han abordat els avanços en el projecte de connectivitat del Túria a la mar. Aquest corredor fluvial, promogut per la plataforma “L'anguila a la mar, l'angula al Túria”, integrada per la Coordinadora en Derensa dels Boscos del Túria i l'Associació de Municipis, té com a objectiu afavorir la biodiversitat d'aquesta espècie en perill d'extinció. La proposta està recollida per València en el seu projecte “Llit nou, riu nou”, que pretén recuperar el llit del Túria i aconseguir la connexió dels pobles de la zona sud de l'àrea metropolitana.

En aquest sentit, el vicealcalde i coordinador general de l'àrea d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo ha informat els assistents dels avanços del projecte. Entre aquests la proposta de constituir un consorci per a la renaturalització del nou llit del Túria, a fi de poder fer front al projecte amb diferents vies de finançament.

Campillo ha anunciat que ha demanat a la Conselleria de Medi Ambient la inclusió del nou llit en el Pla de Recursos Naturals del Parc Natural del Túria (PORN), incloent els terrenys del Parc de Capçalera. Així mateix ha anunciat que ha presentat el projecte al Ministeri de Transició Ecològica i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i que en les pròximes setmanes reprendran les converses.

El projecte de València recull la proposta de la Coordinadora i l'Associació, la construcció d'un llit ecològic amb un cabal mínim permanent i controlat de 1m³ per segon, que seria compatible amb altres usos socials i lúdics dotacionals per a la ciutadania.

Durant la reunió s'ha posat de manifest la necessitat de connectivitat dels grans paratges naturals com l'Albufera, el Carraixet, el Túria i la Calderona, però també dels municipis vinculats al Parc Natural del Túria que encara no tenen una connexió directa com Pedralba. En aquest sentit s'ha destacat el projecte de la Generalitat Valenciana a través dels fons Feder que permetrà eliminar la canya de 18 km de parc, entre Pedralba i Paterna i replantar amb 15.000 plantes autòctones.

Paral·lelament, l'Assemblea ha acordat sol·licitar una reunió urgent al president de la Diputació de València, Toni Gaspar per a abordar la participació de la Diputació de València en el conveni de col·laboració, en el marc de la corresponsabilitat per a la protecció i manteniment del Parc Natural del Túria.

Finalment, el director del Parc Natural del Túria, Toni Ballester ha anunciat una nova proposta de manteniment dels 19 ponts existents al Parc Natural del Túria i per a evitar possibles accidents com a conseqüència de la deterioració del pas dels anys.

El president de l'Associació, Robert Raga ha reiterat la importància de “obrir el Túria aigües amunt i poder connectar poblacions com Pedralba amb el Parc Natural del Túria, amb projectes d'eliminació de la canya i nous accessos” Així mateix ha anunciat que en la pròxima Assemblea es tractarà l'ampliació de l'Associació de Municipis fins a Chulilla.