Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

GastroRiba s'erigeix en Fitur com a referent de la cuina històrica i de proximitat

L'Ajuntament aposta per potenciar la cultura culinària com a reclam turístic per al municipi.

'TURISME I PATRIMONI' 20 de gener de 2023

La plaça central de Turisme Comunitat Valenciana en Fitur ha acollit aquest migdia la presentació del projecte municipal GastroRiba, amb el qual Turisme Riba-roja pretén erigir-se com a referent de la cuina històrica i dels productes de proximitat.

Durant la presentació, l'alcalde de Riba-roja Robert Raga ha estat acompanyat per, el director general de Turisme, Herick Campos la regidor de Patrimoni i Turisme, Esther Gómez i el xef de memòria històrica, Joan Clement. 'Riba- roja és cultura gastronòmica i té una part eminentment formativa, a través de l'aula del CDT que Turisme CV té en Riba-roja, on es desenvolupen cursos certificats i altres per a no professionals destinats a tota la població ' ha matisat Joan Clement. A més s'ha referit a Riba-roja com a ambaixadora de la cultura de l'esmorzar i ha lloat la riquesa gastronòmica del municipi, que 'es mostrarà en Concurs d'Arròs de les Riberes del Túria el pròxim 5 de febrer '. La regidor, Esther Gomez ha posat l'accent en 'l'obstinació per promocionar la gastronomia a través d'aquest pla com GastroRiba que recull tant la part promocional com divulgativa i formativa.

Per part seua, Robert Raga ha destacat 'la importància de la planificació estratègica en l'àmbit turístic per a continuar avançant, així com la inversió de 2 milions d'euros dels fons Next Generation que possibilitaran la vertebració del nostre municipi'. Ha tancat la presentació la intervenció del director general de Turisme, Herick Campos qui ha assenyalat, 'el turisme és una eina de connexió territorial i Riba-roja ha sabut construir un relat de tota la seua oferta gastronòmica, cultural, museística i natural'.

GastroRiba és un projecte municipal que pretén posicionar a Riba-roja com a referent de la cuina històrica, els productes de proximitat i l'alimentació sostenible, buscant recuperar i divulgar la gastronomia del territori com a recurs turístic.

Les iniciatives que es duen a terme, en el marc d'aquest projecte, en el qual participen entitats publiques i privades del sector de la restauració, giren al voltant de l'estret vincle del municipi amb el seu passat i el seu patrimoni arqueològic. Ibers, romans, visigots, musulmans i cristians, han deixat la seua petjada en la cuina tradicional de la localitat.

Destaquen les investigacions que s'han dut a terme en els últims anys en aquesta matèria donant com a resultat el Menú Visigot, el Bes Visigot i la publicació d'un receptari inspirat en aquesta època.

El Menú Visigot és el resultat d'una extensa investigació realitzada pel xef Joan Clement qui va indagar els productes i tècniques culinàries pròpies d'aquesta època i lloc. Així, va aconseguir confeccionar diversos plats ajustats a la tradició gastronòmica visigoda.

Aquest menú s'ofereix durant les visites guiades als jaciments, també els restauradors del municipi l'ofereixen durant esdeveniments especials com les Jornades Gastronòmiques o la Gran Festa del Dux. També, el Bes Visigot, un dolç de farina d'ametla i mel i inspirat en una vella llegenda, es pot trobar en tots els forns tradicionals del municipi.

Si avancem en el temps, des del segle XIV, la població de Riba-roja cultivava arròs, producte que es trobava en les ribes del riu Túria. Des d'aquesta època sobreviu una de les receptes més emblemàtica de la zona: l'Arròs de les Riberes del Túria, en el qual la pell de taronja té molt protagonisme.

Una vegada a l'any, Riba-roja participa en el Certamen d'arrossos on es dona a conéixer aquest plat tradicional amb degustacions i en el qual participen restaurants del municipi i voltants. Precisament, aquest esdeveniment ja té data per a 2023 i serà el 5 de febrer en la Plaça de l'Ajuntament.

Un altre dels aspectes destacables de GastroRiba és la formació. Des de l'Aula CDT, Espai d'Interpretació i Formació de Gastronomia Històrica, es realitzen presentacions, tallers i cursos, tant per a professionals del sector de la restauració com per a aficionats i amateurs de la cuina.

En el marc de la 43 edició de la Fira Internacional de Turisme, FITUR, Turisme Riba-roja ha presentat altres projectes com “Riba-roja- Destinació Turística Intel·ligent”, amb el qual l'Ajuntament realitzarà el tractament de dades reals per a la presa de decisions a l'hora d'establir estratègies turístiques. Paral·lelament, es va realitzar un showcooking en el qual es va mostrar al públic l'elaboració de l'Arròs de les Riberes del Túria i el Bes Visigot de la mà del prestigiós xef Joan Clement i la responsable de cuina del Restaurant Muralleta, Lina Marcela García.

Riba-roja exposarà fins al pròxim 22 de gener en Ifema les diferents propostes turístiques que s'estan desenvolupant.