Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

L'Ajuntament de Riba-roja i el Consell subscriuran un conveni per a segellar l'abocador de Basseta Blanca

La Generalitat ha iniciat els treballs tècnics previs per a la realització del projecte de segellat definitiu per valor de 72.000 euros.

11 de maig de 2016


L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga s’ha reunit este matí amb el secretari autonòmic de medi ambient, Julià Álvaro per a donar una solució definitiva a les actuacions de segellat de l’antic abocador municipal 'Basseta Blanca' que porta 20 anys tancat i sense projecte de regeneració.

En el transcurs de la reunió, en la que també ha estat present el director general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer, s’ha acordat subscriure un conveni de col·laboració inicial per a l’adopció d’estudis previs a la determinació del segellat definitiu.  L’àrea metropolitana de València va utilitzar esta instal·lació per a abocar els seus residus entre els anys 1986 i 1996, i s’estima que puga haver soterrades més de tres milions de tones de fem.

La Generalitat Valenciana ha iniciat un expedient de contractació de Treballs Previs, consistent en la realització de sondejos tècnics i sondatges per a poder escometre el projecte de segellat definitiu d’este antic abocador. Estos treballs consistiran en l’alçament topogràfic i informes geotècnics, amb sondejos de fins a 30 metres de profunditat. D’esta manera es detectarà el risc que els lixiviats puguen arribar als aqüífers de la zona.

Per la seua banda, la Fiscalia ja ha obert diligències després de la denúncia interposada per la junta de govern local de Riba-roja, formada per PSPV, Compromís i EU, a principis del passat mes d’abril pels abocaments incontrolats en l’abocador de Basseta Blancia, amb l’objectiu de dilucidar possibles accions penals i civils per un presumpte delicte contra el medi ambient.

Segons l’alcalde, Robert Raga ‘estem patint l’abandó i la degradació constant d’esta zona emblemàtica des de fa anys, ja que fins a la data no s’ha presentat cap pla de neteja i regeneració. En este sentit, Raga ha valorat positivament ‘establir un front comú amb la Conselleria, per a aconseguir el segellat de manera urgent i necessària’.

En la conversació mantinguda entre ambdós institucions, també s’ha proposat invitar a l’ajuntament de València i a l’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE), que participen d’este conveni, a fi de manifestar de forma expressa que la via col·laborativa entre les administracions públiques implicades és la millor manera de solucionar els grans problemes mediambientals d’aquelles ubicacions altament degradades de la Comunitat.

El secretari autonòmic de medi ambient, Julià Álvaro, ha manifestat la seua voluntat d’incloure Basseta Blanca dins del Pla Autonòmic de Segellat d’Antics Abocadors Municipals, amb l’objecte de poder escometre el seu segellat definitiu de la instal·lació tan ràpidament com siga possible. Este Pla que ha sigut denominat 'De Nord a Sud', consistix en una sèrie de treballs de segellat de 30 abocadors municipals antics que suposarà una  inversió de més de 20 milions d’euros.

Per a la posada en marxa d’esta actuació la Generalitat Valenciana demanarà la implicació de totes les diputacions i resta d’administracions a fi de millorar la qualitat ambiental d’estes ubicacions.

El secretari autonòmic de medi ambient ha subratllat que “no es pot deixar el manteniment post-clausura d’estes instal·lacions antigues als ajuntaments en solitari, ni anar fent obres soltes de segellat o de millora mediambiental cada any”.  En este sentit, ha recalcat que “és necessari fer una planificació global i una actuació integral i conjunta de totes les actuacions que són necessàries abordar en l’actualitat en la Comunitat Valenciana”.