Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

L'Ajuntament de Riba-roja obri el termini per a sol·licitar els horts urbans en La Reva

(2)
El termini de presentació de sol·licituds finalitza el pròxim 10 de juliol

3 de Juliol de 2019

L'Ajuntament de Riba-roja disposa ja dels primers deu horts urbans en Residencial La Reva, d'un total de 32 previstos, que es destinaran a la integració de persones majors, joves en edat escolar i altres col·lectius, a través de l'agricultura. 

L'objectiu és fomentar el cultiu ecològic, produir aliments sans i contribuir a la recuperació d'un entorn actualment desatés i degradat. Així mateix pretén oferir als ciutadans demandants d'ajuda social, la possibilitat de produir aliments per al seu autoconsum i implicar la ciutadania en la conservació de la biodiversitat a través de la recuperació i la posada en valor de varietats hortícoles autòctones tradicionals.

El programa de participació dels horts municipals constitueix una iniciativa de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria amb la qual es pretén dotar al municipi d'un espai de convivència social entorn del cultiu individual de xicotetes superfícies agrícoles, que permetrà al seu torn l'obtenció d'una xicoteta producció d'hortalisses i fruits per a autoconsum i en els quals prevaldran l'aprenentatge en la sembra dels cultius tradicionals valencians unit mitjançant tècniques de treball respectuoses amb el medi ambient.

Aquests horts estan destinats principalment a tota mena de persones que vulguen iniciar-se en el cultiu de productes agrícoles mitjançant tècniques tradicionals, persones sense ocupació i a persones o grups de persones en risc d'exclusió social, els quals han de ser residents i estar empadronats, amb una antiguitat mínima d'un any, en el municipi de Riba-roja de Túria, igualment es destinaren un nombre determinat d'horts a associacions amb seu social en el municipi i inscrites en el registre municipal, així com a centres educatius del municipi.

Cada hort tindrà una dimensió aproximada de 25x20 i disposaran de presa d'aigua, clos perimetral i una porta d'accés individual. A més la zona de cultiu tindrà fàcil accés i una zona d'aparcament pròxima per a afavorir als concessionaris que puguen descarregar els materials per al seu treball.

Estaran dividits en quatre zones i s'habilitarà un espai comú en el qual s'instal·larà una caseta per a ferramentes, una pèrgola, dos bancs de pícnic i dos compostadores.

“A través de resta iniciativa fomentem l'agricultura per a consum propi al mateix temps que afavorim la convivència entre els beneficiaris dels horts”, assegura l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, qui matisa, “amb aquesta acció resolem també un altre aspecte com la recuperació d'espais de terra degradats”.

La iniciativa municipal -aprovada en sessió plenària per unanimitat- pretén estendre's al màxim de terreny públic, al voltant de 10.000 metres quadrats, encara que dependrà de la demanda dels usuaris i de la quantitat econòmica que rebrà l'Ajuntament de Riba-roja per part de la Diputació de València per a la posada en marxa d'aquest projecte.

En cadascuna de les zones del terme municipal es destinarà un 50% dels horts a particulars, un altre 30% a aturats o amb el risc d'exclusió social, un 10% per als col·legis i, finalment, el restant 10% per a les associacions municipals. S'exigirà el requisit de ser resident en Riba-roja, estar empadronat un mínim d'un any i es tindrà en compte la proximitat dels horts a l'habitatge dels demandants.

Així mateix quedarà prohibida la venda dels productes cultivats, es revocarà l'adjudicació per l'abandó de més de 3 mesos, les parcel·les hauran d'estar netes i conservades, obligació d'utilitzar sistema de reg a manta, prohibició de l'ús de productes fitosanitaris o abonaments químics i la presència d'animals o bestiar a l'interior dels horts, segons recull l'ordenança.
Les persones interessades tenen de termini fins al 10 de juliol per a sol·licitar l'ús i ocupació dels horts.