Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

L'associació de municipis de la Immediata vetlarà per la recuperació del traçat de la línia defensiva republicana

El ple aprova el reglament que regularà el seu funcionament

19 d'abril de 2017


El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat la seua adhesió a l’associació de municipis dedicats a la protecció i difusió de la línia defensiva de la Immediata que durant la guerra civil es va construir entre el Puig i Els Carasols amb l’objectiu d’afrontar els envits del ban nacional de la contesa. La seua adhesió oficial és el pas previ a l’inici dels tràmits per a la creació definitiva de l’associació i del corresponent reglament que regularà el seu funcionament.

La iniciativa municipal de l’equip de govern va comptar amb el respatler de Riba-roja Pot i Ciutadans i el vot en contra del Partit Popular.

L’objectiu del consistori passa per recuperar els prop de 8 quilòmetres del traçat de la línia defensiva ubicats en el terme municipal de Riba-roja de Túria després de la voluntat expressada per les localitats integrants de l’associació -Rafelbunyol, Vilamarxant, SAN Antonio de Benagéber, El Puig, Nàquera, Bétera, Moncada i Paterna- de protegir el patrimoni bèl·lic existent de la guerra civil.

La línia la Immediata està formada per un traçat de 26 quilòmetres de distància que discorre entre els municipis del Puig i Carassols a Riba-roja de Túria que es va construir l’any 1938 per a formar una línia de rereguarda de les tropes republicanes enfront del ban franquista per a salvaguardar la ciutat de València, si bé finalment no va entrar en funcionament.

La unió dels municipis, patrocinada per Riba-roja al juny de 2016, pretén unificar i posar en comú les distintes iniciatives i programes que els respectius ajuntaments que la formen posaran en funcionament pròximament per a conservar, restaurar i difondre les restes bèl·liques que perduren a hores d’ara. Entre ells destaquen les trinxeres, els búnkers, els túnels, els nius de metralladores i les plataformes existents al llarg de tot el traçat.

Els fins de l’associació se sustenten en la promoció de mesures i programes per a l’estudi, la protecció i la rehabilitació de la línia defensiva, la coordinació de les iniciatives dels ajuntaments, la posada en marxa d’activitats turístiques, culturals, socials i educatives, a més de la cooperació amb les institucions competents en la matèria.

Els municipis firmants es comprometen a difondre entre els seus veïns el coneixement del valor històrics de les restes bèl·liques, l’impuls del patrimoni com a recurs didàctic per a promoure valors relacionats amb la ciutadania democràtica i la convivència pacífica en el marc de la denominada Cultura de la Paz. També està prevista la busca de línies de finançament econòmic per a dur a terme els treballs de conservació, millora i rehabilitació.

L’associació la Immediata s’estructurarà per mitjà de comissions de treball a nivell organitzatiu, humà i social que, posteriorment, elaboraran els respectius documents tècnics, l’elaboració d’informes i propostes sobre els temes o els projectes que puguen ajudar a desenrotllar els objectius de l’àmbit d’actuació així com altres iniciatives per a implicar a la ciutadania en l’estudi, divulgació i gaudi de tot els elements que formen la línia defensiva.

L’equip de govern ha manifestat que esta iniciativa "és el fruit de l’esforç de l’Ajuntament de Riba-roja per defendre l’enorme potencial que posseïm en matèria de patrimoni bèl·lic en la nostra localitat i que durant anys ha estat absolutament abandonat a pesar que es tracta d’un conjunt històric de gran valor, per això, és necessari posar-ho en valor, restaurar-lo i posar-ho a l’abast de tots els nostres veïns".

L’executiu local ha finalitzat que les restes bèl·liques de Riba-roja "són un eix important que permetrà convertir-los en el reclam que incentive l’arribada de turistes i, per tant, una major activitat econòmic en diversos sectors de la localitat, per este motiu es tracta d’un projecte molt ambiciós que en un futur pròxim es podrà contemplar i analitzar el paper que va exercir dins del conflicte bèl·lic".