Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

GUARDIAN culmina l'avantprojecte que presentarà a les administracions per a iniciar les actuacions en el Parc Natural del Túria

L'anunci de la finalització d'aquest document s'ha realitzat durant les III Jornades d'Economia Circular celebrades a Riba-roja de Túria.

'GUARDIAN - MEDI AMBIENT' 19 de desembre de 2019

Riba-roja del Túria ha celebrat aquesta setmana les jornades d'economia circular. Una trobada en el qual busca posar en valor les accions innovadores en àrees industrials i entorns naturals. La sessió que s'ha celebrat aquest matí està destinat a GUARDIAN, el projecte que l'Ajuntament de Riba-roja de Túria, juntament amb el de Paterna, Hidraqua, Medi XXI, Cetaqua, la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, han posat en marxa per a augmentar la resistència a incendis en el Parc Natural del Túria. Aquest projecte compta amb finançament europeu, ja que va ser una de les candidatures seleccionades en els Urban InnovativeActions, una convocatòria que cerca, a través de fons FEDER, donar suport a accions innovadores per al desenvolupament urbà sostenible.

La sessió de hui, que s'ha celebrat en La Vallesa de Mandor, ha comptat amb una taula redona en la qual els participants han exposat, els beneficis que aportarà a les localitats de Paterna i Riba-roja de Túria, el caràcter diferencial d'aquest projecte i la importància de les aliances per a la seua execució; així com els avanços que cadascun dels socis del projecte han desenvolupat en els últims mesos, entre els quals es troba, entre molts més, l'execució de l'avantprojecte necessari per a sol·licitar els permisos abans d'iniciar les actuacions.

A continuació, s'ha dut a terme una demostració del funcionament dels canons que s'instal·laran per a poder complir amb els objectius del projecte de la mà de Medi XXI, l'empresa de serveis ambientals que compta amb la patent d'aquesta tecnologia denominada SIDEINFO.

En concret, en la taula redona han intervingut Robert Raga, alcalde de Riba-roja de Túria; Juan Antonio Sagredo, alcalde de Paterna; Javier Anguiano, gerent d'operacions de Hidraqua; Ferran Dalmau, CEO de Medi XXI;Mario Ruiz; projectmanager de Cetaqua; i Antonio del Campo, professor de la Universitat Politècnica de València; i ha sigut moderada per Vicente Adobes, project manager del Projecte Guardian. 

En relació als avanços que s'han anunciat, es troba la labor dels Ajuntaments de Riba-roja de Túria i Paterna, que han aportat els estudis territorials de regs i perillositat necessaris per a la redacció de la proposta final de solució del projecte GUARDIAN i han celebrat diverses trobades amb grups de relació a fi de donar a conéixer aquest projecte i les iniciatives que es desenvoluparan en els pròxims dos anys.

En el cas de Cetaqua, el centre d'innovació de l'aigua, s'ha treballat en la definició dels mòduls de tractament per a produir l'aigua regenerada que s'utilitzarà per a les aportacions al llac de la Vallesa i els usos contra incendis plantejats en la resta d'accions del projecte. La solució proposada consistent en el tractament mitjançant ozó de l'efluent de l'EDAR Camp de Túria II seguit d'una biofiltración i desinfecció.

Aquest tractament terciari està dirigit a eliminar microcontaminants orgànics, la presència dels quals en efluents de depuradores urbanes i en fonts de captació d'aigua ha cobrat un gran interés en els últims anys. D'aquesta manera, s'ha dissenyat un tractament terciari que permetrà obtindre una aigua regenerada d'elevada qualitat.

Per la seua banda, Medi XXI ha continuat en el desenvolupament i redacció dels estudis preliminars necessaris per a definir el disseny del sistema de defensa de les urbanitzacions enfront d'incendis forestals. S'ha realitzat a més un vol LiDAR (actualment en fase de classificació final) específic de l'àmbit geogràfic dels treballs que  permetrà generar documents de gran qualitat i precisió com a cartografia de models de combustible i plans d'autoprotecció. També s'ha iniciat el procés d'adquisició de sensors meteorològics i agronòmics.

La UPV-IIAMA ha fet tasques per al disseny i dimensionament dels assajos d'eco-hidrologia forestal. Aquesta tasca ha consistit en la identificació clara i precisa de les variables que es mesuraran de cara a avaluar la hidratació del sòl i oferir un reg òptim de la vegetació. Així, després d'aquest estudi, s'ha decidit adquirir un instrumental molt específic i innovador que permetrà mesurar aquesta variable en continu en una mostra reduïda d'arbres i relacionar-la amb altres variables fisiològiques i ambientals.

Per part de la Universitat de València s'ha realitzat una primera exploració sobre la informació disponible en matèria d'infraestructures ja existents, valoració de riscos i cost de les inversions requerides. S'han analitzat les metodologies més idònies de cara al càlcul dels beneficis socials i ambientals derivats de les actuacions previstes.

Finalment, des d'Hidraqua, s'han iniciat els treballs d'enginyeria per a la implantació de la infraestructura hidràulica, ubicació dels depòsits i traçat de les canonades que conduiran l'aigua des de l'Estació Regeneradora d'Aigua fins a les diferents infraestructures de defensa i a l'embassament de la Vallesa.

Aquests treballs han servit per a la redacció de l'avantprojecte de GUARDIAN que es presentarà davant les administracions implicades per a l'obtenció dels permisos necessaris per a l'execució d'obres, concessions hidràuliques, entre altres.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha clausurat les III jornades d'Economia Circular en les quals han participat també aquests dos dies, Federico Buyolo, director general de l'Oficina de l'Alt Comissionat per a l'Agenda 2030, la FVMP, la Universitat de València i la Politècnica, entitats com la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria i empreses com Caiba, Nederval, Monmesnet, UrbeAdapta, Pavasal, Koopera Mediterranea i el Consorci València Interior.

Per a Raga, “les aliances entre les Administracions i l'educació a la ciutadania i la nostra vinculació a Europa a través de projectes innovadors són clau per a preservar el nostre Parc Natural del Túria i  lluitar contra el canvi climàtic a través d'accions d'economia circular”.