Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

La Generalitat Valenciana anuncia en Riba-roja l'elaboració d'una llei sobre contaminació lumínica

Experts en la matèria es reuneixen en les IV Jornades per a analitzar els efectes de la contaminació lumínica i buscar solucions que disminuïsquen el seu impacte.

'MEDI AMBIENT' 26 de novembre de 2019

La secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón ha anunciat en Riba-roja l'elaboració d'una llei autonòmica que regularà la Contaminació Lumínica, en el marc dels objectius de l'Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i Energia 2020-2030.

Aquesta llei tindrà com a objecte controlar i reduir la contaminació lumínica produïda per les instal·lacions d'enllumenat i garantir l'ús eficient i racional de l'energia que consumeixen. A més contemplarà aspectes com la reducció d'emissions, l'ús d'energies renovables, els efectes sobre la millora en la qualitat de vida de les persones o la protecció de la biodiversitat.

Tuzón ha realitzat aquest anunci en el marc de les IV Jornades sobre Contaminació Lumínica, organitzades per l'Ajuntament de Riba-roja de Túria i el Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València sota el títol “Amenaça al benestar de les persones”.

La trobada ha comptat amb la col·laboració de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria, l'Associació Cel Fosc i la Xarxa Espanyola d'Estudis Sobre Contaminació Lumínica.

En la jornada, diversos investigadors i experts en la matèria han analitzat i debatut sobre les eines adequades per a l'estalvi energètic i per a la protecció davant de la contaminació lumínica, considerada el tipus de pol·lució més estés del planeta i el causant del 70% de la contaminació mundial.

A pesar que en els últims anys s'ha incrementat la conscienciació respecte a aquest tema i s'està actuant cada vegada més, un recent estudi indica que les zones il·luminades del planeta continuen augmentant la seua lluentor de cel un 2% anual en mitjana.

La contaminació lumínica és actualment un dels grans problemes de les ciutats europees, ja que no solament suposa un malbaratament de recursos energètics, sinó que perjudica l'ecosistema i a la salut de les persones. Espanya actualment és el tercer país europeu amb més contaminació lumínica, només superat per Grècia i Malta.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha destacat la presència de Riba-roja “en tots els fòrums de debat d'experts i reflexió ciutadana sobre l'Agenda 2030 i la lluita contra el canvi climàtic”.

Durant la seua intervenció, Raga ha tingut un gest d'agraïment a la Universitat de València per l'organització de l'esdeveniment, representada en la figura del vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, Jorge Hermosilla i- ha matisat- “ens ha permés posar la mirada sobre aquest problema i actuar de forma directa canviant 3.987 lluminàries que  presentaven deficiències per l'excés de contaminació o incomplia la normativa”. Per la seua banda, Hermosilla ha recalcat la importància de la presència de la Universitat en el territori, “aportant el coneixement i la col·laboració d'experts”, ha matisat.

La jornada ha estat destinada a tècnics municipals, experts, acadèmics, estudiants, responsables de la presa de decisions i al públic en general amb la finalitat de donar a conéixer millor la problemàtica i les possibles solucions que permeten minimitzar aquesta problemàtica.

La jornada s'ha dividit en dues sessions de matí i vesprada. Diverses taules temàtiques han donat a conéixer els punts de vista d'experts de diferents universitats i centres d'investigacions en els camps de l'enginyeria, la criminologia, la normativa, l'òptica o la salut.

En la primera sessió, els especialistes en la matèria han analitzat els reptes que ha d'afrontar l'administració local en la gestió de la contaminació lumínica, la il·luminació com a mesura de prevenció del delicte, i la il·luminació nocturna respectuosa per a la Comunitat de Madrid. Una taula redona sobre iniciatives per a un cel fosc ha tancat la sessió matinal.

En la sessió vespertina, s'ha abordat la relació entre la llum nocturna i la salut, els dispositius lluminosos eficients i saludables en espais interiors, amb  la presència d'experts de les universitats de Múrcia i Catalunya.