Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

La gestió participativa i planificada és el pilar bàsic per a la millora del paisatge

Les I Jornades de Paisatge i Medi Ambient posen en valor la riquesa natural del Parc Natural del Túria.

'MEDI AMBIENT' 9 de juny de 2016

El Castell de Riba-roja és estos dies escenari de les I Jornades de Paisatge, Medi Ambient i Sostenibilitat, amb la finalitat de debatre sobre el paisatge local, posar en valor la importància dels nostres tresors naturals i fomentar la cultura del paisatge a través del projecte EcoRiba.

L’obertura de les jornades, patrocinades per Hidraqua, va comptar amb la participació de l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, el director general de Medi Natural, Antoni Marzo i el diputat de Medi Ambient, Josep Bort. Raga va destacar la importància del paisatge com a motor per al desenvolupament local i el seu potencial tant com generador de riquesa, a través dels jaciments d’ocupació verd com d’atractiu turístic, amb el Parc Natural del Túria, com principal reclam’.

El director general de Medi Natural, Antoni Marzo, va dir ‘Riba-roja ocupa un lloc privilegiat, ja que té un dels corredors biològics més importants de l’entorn de València, el riu Túria, que posa en contacte la muntanya amb l’àrea metropolitana, carregat d’història, patrimoni, fauna i flora’.

Per la seua banda, el diputat de l’àrea de Medi Ambient, Josep Bort, va argumentar la necessitat de treballar en coordinació amb la resta de poblacions que estan al costat del riu’
Durant l’acte també va intervindre la Presidenta de la Junta Rectora del Parc Natural, Nieves Prat, qui va assegurar que el Parc Natural sempre ha tingut una falta de coordinació, sense criteris de sostenibilitat i amb un deteriorament evident. En este sentit va declarar que la Junta rectora es presenta com un instrument útil de coordinació institucional. Toni Ballester, director del Parc Natural, Angel Morales, president de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria i Máximo Marras, gerent de Hidraqua van completar les primeres intervencions.

La taula d’obertura va ser dirigida pel regidor de Medi Ambient, José Ángel Hernández ‘són unixes jornades on volem donar a conéixer el potencial del nostre municipi a nivell mediambiental, els seus paisatges naturals, l’ecosistema. La nostra base és l’economia verda que es basa en el desenvolupament sostenible de Riba-roja de cara al futur’.

A continuació es van realitzar les ponències sobre paisatges vegetals i culturals en les que van intervindre el biòleg, Aurelio Peña, i Pablo Ferrer, a més de Ricardo Barberá i els tècnics d’EcoRiba, Felipe García i Antonio José Morales, que van posar en valor el patrimoni arbori monumental de Riba-roja.

Per al tècnic de Paisatge, Antonio José Morales ‘el motiu d’estes jornades és la base del projecte EcoRiba, perquè volem posar en valor el paisatge per a dinamitzar el territori. Pensem que el primer seria fer una jornada de contacte entre els agents de diverses institucions i empreses que estan implicats en la gestió del territori. Interconnectar tot el que tenim en el nostre territori per a posar el valor nostre paisatge.

Les Jornades continuaran el divendres amb l’exposició de propostes d’educació ambiental desenvolupades pels col·legis de la localitat i la presentació del voluntariat ambiental d’EcoRiba. El dissabte, els participants tindran l’oportunitat de realitzar tres activitats, un itinerari biosaludable cap a Masia de Traver per a conéixer el patrimoni arbori, la neteja del riu amb caiac o la Ruta Urbana de l’Aigua pel casc històric