Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja assumeix la presidència i gestió administrativa de la Comunitat d'Abocaments de la depuradora Camp de Túria II de forma permanent

El projecte Guardian contempla la creació d'una planta satèl·lit que permetrà eliminar els contaminants emergents que s'aboquen al Túria.

'MEDI AMBIENT' 22 de maig de 2019

(id: 9817)L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ostentarà la presidència de la Comunitat d'Abocaments de la depuradora Camp de Túria II de forma permanent. Així s'ha acordat en l'última Assemblea celebrada aquesta setmana a l'Ajuntament de Vilamarxant. Paral·lelament, Riba-roja assumirà també la gestió administrativa amb la finalitat de centralitzar els tràmits en el municipi de major població.

La depuradora Camp de Túria II arreplega diàriament les aigües de gran part del terme municipal de Riba-roja, des del Pla de Tochar fins al nucli urbà i resta d'urbanitzacions. En 2018, es van abocar un poc més de 4 milions de metres cúbics d'aigua que van ser depurats en la planta.

A aquestes aigües se sumen les dels municipis veïns de Vilamarxant, L'Eliana, La Pobla de Vallbona i San Antonio de Benagéber. Els cabals es transporten íntegrament per gravetat fins a l'EDAR, i per a això va ser necessària la construcció de quatre aqüeductes, dels quals destaca el realitzat sobre el riu Túria.

Segons la Confederació Hidrogràfica del Túria, l'abocament que realitzen els municipis al domini públic hidràulic és l'adequat i compleix amb els paràmetres de contaminació establits per a evitar que impliquen qualsevol alteració perjudicial amb la salut humana, o amb els ecosistemes aquàtics o terrestres directament associats als aquàtics.

No obstant això, Riba-roja treballa activament amb els socis del Projecte Guardian en el projecte de construcció d'una planta satèl·lit en la depuradora Camp de Túria II, que  permetrà eliminar els clorpirifos (contaminants emergents) que actualment no s'eliminen, mitjançant processos d'oxidació avançada.

La presència dels contaminants emergents en el medi ambient no és nova, però sí la preocupació pels seus efectes sobre aquest. D'aquesta forma, l'aigua residual quedarà completament lliure de contaminant per a ser utilitzada en gran part com a mesura de prevenció d'incendis forestals en la zona boscosa de la Vallesa i del Parc Natural del Túria, a través de la seua difusió per nou canons d'aigua sobre una superfície aproximada de 36 hectàrees

El projecte Guardian va ser la iniciativa premiada en la III edició dels premis Urban Innovative Acccions, amb 4,4 milions d'euros, el 80% del cost total de projecte. En ell participen la consultora Medi XXI, el Grup d'Economia de l'Aigua de la Universitat de València, l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i el Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València, Cetaqua, el Centre Tecnològic de l'Aigua de Suez Spain, l'Ajuntament de Paterna, l'Ajuntament de Riba-roja i el Parc Natural del Túria.