Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja denúncia la falta de seguretat al Parc Natural del Túria a causa d'uns accessos d'emergència intransitables

La proliferació de canyes i mala herba impedeix el pas dels vehicles de manteniment i emergència a l'interior del parc.

'MEDI AMBIENT' 4 de novembre de 2019

L'Ajuntament de Riba-roja ha denunciat de nou la situació de desemparament en la qual es troba el Parc Natural del Túria. Un dels aspectes més preocupants són els accessos d'emergència al parc, com a conseqüència de la proliferació de canyes i mala herba existent en el camí. Actualment, els Ajuntaments es veuen impossibilitats per a realitzar la neteja d'aquestes zones, que no són de domini públic municipal.

“El problema de competències tant en este aspecte com en uns altres com és el cas del manteniment dels ponts, és el major problema amb el qual ens trobem els Ajuntaments, que sí que estem compromesos amb la millora i preservació d'este enclavament natural únic, que anualment compta amb un milió de visitants”, assegura l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga

Preocupació que ha traslladat l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga a la secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón i Fran Quesada, director General de Medi natural i Avaluació Ambiental, en la reunió mantinguda recentment.

En el tram de Riba-roja de Túria, igual que en la resta de recorregut del Parc Fluvial, la situació és alarmant. Als accessos d'emergència intransitables se suma l'escassa visibilitat de la senyalística i la deterioració dels ponts de fusta que travessen de banda a banda el riu, dels quals 8 o 9 tenen afectada la seua estructura per la falta de manteniment.

De fet, en el tram que discorre entre Els Pous i la Presa el camí d'accés es troba en molt mal estat a causa de l'erosió per la pluja, la qual cosa dificulta notablement el pas dels vehicles de manteniment i emergència, a més de que la cadena que impedeix l'accés d'un altre tipus d'automòbils ha desaparegut i deixa expedit el camí en una àrea envaïda per la presència de les canyes. El tram comprés en Els Pous-Edar Camp de Túria II, l'única entrada del qual és a través de la finca de la Vallesa de Mandor, és un dels més afectats.

Raga ha instat a la secretària autonòmica que la Generalitat Valenciana lidere el projecte de manteniment del parc i recepcione el mobiliari urbà instal·lat, actualment en mans de la Confederació Hidrogràfica del Túria des que al juliol de 2010 s'inaugurara el projecte, el cost del qual va ser de 15.800.000 euros.

L'alcalde va fer lliurament a la secretària autonòmica d'un informe municipal elaborat pels tècnics de l'Ajuntament de Riba-roja, en la qual es mostren nombrosos focus de brutícia, fems i desperfectes al llarg dels 9’8 quilòmetres del Parc Fluvial del Túria que transcorren sobre aquest terme –sobre un total de 27 quilòmetres des del Parc de Capçalera fins a Vilamarxant- i que voreja el curs del riu Túria al llarg d'una via destinada a ús ciclista i per als vianants.

Davant aquesta denúncia, la secretària autonòmica s'ha compromés a desbloquejar el conveni de col·laboració entre les administracions implicades, així com a realitzar actuacions puntuals de manteniment que mitiguen la greu situació en la qual es troba el parc.

El pròxim 8 de novembre a les 11.30 hores se celebrarà la 14a Assemblea de l'Associació de Municipis Vinculats al Parc Natural del Túria, amb l'objectiu d'unificar criteris d'actuació davant l'actual situació del parc, així com avançar en la signatura del conveni a quatre bandes -Diputació, GVA, CHJ i Ajuntaments-.