Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja i Paterna treballen en un projecte europeu per a protegir d'incendis el Parc Natural del Túria i La Vallesa amb aigua depurada

Ambdós municipis han presentat hui esta iniciativa conjunta amb què opten a la III convocatòria de les UIA (Urban Innovative Actions) que compta amb fons FEDER per a recolzar mesures innovadores en l’àmbit del desenvolupament urbà sostenible. El projecte, que podrà estar subvencionat al 80% pels fons europeus, comptarà a més amb el finançament de Riba-roja, Paterna, Hidraqua, Medi XXI, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i Cetaqua.

'MEDI AMBIENT' 11 d'abril de 2018

Els Ajuntaments de Paterna i Riba-roja de Túria han presentat este matí el Projecte Guardià, una innovadora iniciativa que han preparat conjuntament amb Hidraqua i amb la que ambdós municipis pretrenden millorar la preparació i la resiliència als incendis de la zona boscosa que compartixen del Parc Natural del Túria i La Vallesa a través de la reutilització d’aigües residuals procedents d’una estació depuradora.

L’acte de presentació, que ha tingut lloc en el Castell de Riba-roja, ha comptat amb la presència de l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, l’alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, el gerent de Hidraqua, Massimo Marras i el director del Parc Natural del Túria.

A la cita també han assistit diversos representants d’altres empreses i institucions que han participat en este projecte, com és el cas de la consultora Medi XXI, el Grup d’Economia de l’Aigua de la Universitat de València, l’Institut d’Enginyeria de l’Aigua i el Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València, i Cetaqua, el Centre Tecnològic de l’Aigua.

Durant el torn d’intervencions, els dirigents han informat que el projecte Guardià s’ha presentat a la III edició de les Urban Innovative Actions (UIA), una convocatòria que compta amb fons per a recolzar mesures innovadores en l’àmbit del desenvolupament urbà sostenible. El projecte, el període d’execució del qual és de març de 2019 a març de 2022, té un cost total de 5,5 milions d’euros subvencionables al 80% amb Fons FEDER de la UE mentres que la resta estaria finançat pels ajuntaments, empreses i universitats mencionades anteriorment.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha assegurat “tracta d’un projecte que complix amb els paràmetres d’I+D+I, atenent als criteris de sostenibilitat amb la doble vessant de la reutilització de les aigües residuals procedents de la depuradora EDAR Camp de Túria II i la prevenció dels incendis en el Parc Natural del Túria i la Vallesa”

Raga ha destacat el treball inicial realitzat per un estudiant d’Agrònoms, que va posar sobre la taula esta iniciativa i ha incidit en la necessitat de protegir tant este enclavament natural com a les zones residencials, com Els Pous, València La Vella i Masia de Traver queestan al costat del Parc Natural del Túria. “Continuarem treballant en la neteja, conservació i adequació del Parc, especialment en el tractament de les canyes junt amb la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria i el Parc Natural”.

Pel que es referix a Paterna, que aportaria al projecte 700.000€ també subvencionables al 80%, Juan Antonio Sagredo ha explicat que, entre altres actuacions, s’instal·laria en la zona forestal paternera tota una xarxa de subministrament d’aigües reutilitzades, 2 depòsits d’aigua de 500 m3 i una xarxa de fins a 9 canons d’aigua en la zona perimetral de vivendes amb el major risc en cas d’incendis que donarien cobertura a 800 ml de l’interfície urbà-forestal.

A este respecte, el primer edil paternero també ha anunciat que el projecte també contempla per al seu municipi “la recuperació del llac de La Vallesa com a aiguamoll, l’execució de treballs de Silvicultura Preventiva en l’interfície urbana forestal, amb actuacions sobre una superfície aproximada de 36 hectàrees, l’execució de treballs vigilància forestal en el bosc de la Vallesa i la reforma i millora de la torre de vigilància forestal de La Vallesa”.

Les àrees urbanes de Riba-roja i Paterna compartixen la zona forestal de "La Vallesa" i el Parc Natural del Riu Tùria que, a causa del seu alt nivell d’antropització i a la integració dins de l’estructura urbana, estan subjectes a un alt risc d’incendi, amb un alt impacte en termes de pèrdues de vida i danys materials.

Per això, amb el Projecte Guardià tant Riba Roja com Paterna proposen un conjunt d’estratègies per a millorar la resiliència de les zones urbanes afectades i està basat en la implantació d’una bateria d’iniciatives innovadores amb la utilització d’aigua regenerada com a eix central.

En estes actuacions, el gerent de Hidraqua, Mássimo Marras ha destacat que “es tracta d’un projecte que contempla per primera vegada l’eliminació de clorpirifos, un contaminant emergent que es troba en les aigües depurades que es preveu reutilitzar i per a la qual cosa s’han desenvolupat uns sistemes que permeten la seua eliminació en els processos de depuració perquè, una vegada esta aigua es reutilitze, no tinga este contaminant. L’aigua així depurada es destinarà a més per a la millora ecològica de l’embassament de la Vallesa, com a element integrat en esta innovadora estratègia de prevenció”.

Així mateix, es planteja a la transformació de la vegetació a través de la creació de “barreres verdes” en llocs estratègics amb espècies més resistents al foc que ajuden a ralentitzar l’avanç d’un front d’incendi si s’arriba a produir. Estes barreres verdes es regarien de manera controlada, amb l’aigua regenerada, per a assegurar que sempre tenen el contingut òptim d’humitat.

A diferència del que passa en l’actualitat, este reg serà regulat basant-se en el mesurament de dades en camp a través d’una xarxa de sensors de manera que s’aportarà només l’aigua estrictament necessària per a evitar el creixement descontrolat de la vegetació.

Finalment, el projecte contempla la formació i informació a la població per a incrementar el nivell d’autodefensa. La realització de mapes de reg individualitzats perquè cada veí conega el risc associat a la seua propietat i la formació perquè es prenguen les mesures encaminades a la seua reducció. També es preveu la realització de cursos, tallers, simulacres i l’elaboració de guies de pire-jardineria, és a dir, jardins resistents al foc.

Plànol del projecte:

 

(id: 8990)