Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja protegix com bé municipal el Mas de Porxinos inclòs en el PAI del València per a impedir el seu derrocament i evitar l'especulació urbanística

Un informe de Cultura de 1999 alertava de la situació precària de l’entorn.

'MEDI AMBIENT' 2 d'agost de 2017

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat per unanimitat de tots els grups polítics una proposta de l’equip de govern -format pel PSPV, Compromís i Esquerra Unida- per a protegir com bé de rellevància local (BRL) la Masia de Porxinos inclosa en el programa d’actuació urbanística (PAI) que promou l’empresa Litoral del Este, creada pel València.

La proposta suposa en la pràctica la protecció d’un conjunt arquitectònic, de propietat privada, que evitarà en un futur qualsevol intenció de derrocament o de lligar-ho a l’especulació urbanística que va aflorar l’any 2005 quan l’anterior govern del Partit Popular va rubricar un acord amb Litoral del Este -lligada a l’equip de futbol del València- per a la construcció d’una ciutat esportiva, 2.000 xalets de luxe i un camp de golf, anul·lada en primera instància pel Suprem i a l’espera que la Conselleria de Medi Ambient es pronuncie sobre la viabilitat del segon programa urbanístic presentat.

La protecció patrimonial s’estén a altres masies com Mompó, Baló, la Constancia, Alcedo, Vallesa de Mandor i San Antonio de Poyo, totes elles de propietat privada excepte Mompó i la Constancia, les dos de titularitat municipal. L’objectiu d’esta qualificació del ple municipal passa per protegir estes construccions antigues en el cas de les privades i per rehabilitar-les i remodelar-les en el cas de les públiques. La proposta del ple es trasllada ara a la Conselleria de Cultura, administració que s’encarregarà de ratificar la sol·licitud de l’ajuntament.

L’objectiu de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria se centra a incloure estes construccions en el catàleg municipal de béns i espais protegits amb la categoria de bé de rellevància local amb el compromís de "adoptar quantes mesures urbanístiques siguen necessàries per a conservar la integritat de l’immoble i els seus valors culturals".

Les mesures es complementaran amb una actualització detallada del catàleg de béns i espais protegits "d’acord amb la legislació autonòmica vigent" i la seua incorporació als fitxers existents actualment en l’arxiu de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria, segons consta en la llei de patrimoni cultural valencià sobre mobles i immobles amb valor històric, artístic, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, etnològic, documental i bibliogràfic, entre altres.  

Cal destacar que estes propostes del ple s’afigen a altres que es van adoptar a principis d’any quan es va sol·licitar a la conselleria de Cultura mesures en el mateix sentit sobre altres immobles com el conegut aqüeducte romà de Porxinos, els búnkers de la Cabrasa i el Pont Vell, l’estat de deteriorament del qual des de fa anys ha impel·lit l’actual govern de Riba-roja a actuar amb celeritat per a evitar la seua caiguda o un possible derrocament en un futur per una actuació urbanística.

L’entorn de la masia de Porxinos és un dels més important en el terme municipal de Riba-roja en el que destaquen els camps de tarongers, principalment, als que s’afigen les edificacions residencials i agrícoles pròpies de l’època, rodejats de les muntanyes del mateix Porxinos, el Pic de l'Águila o la Rodana, totes elles enclavades en el parc natural del riu Túria. L’accés final a la masia de Porxinos està precedit d’un camí singularitzat per les parres a ambdós marges.       

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha destacat la importància de les mesures adoptades l’ajuntament "per quant referendem el compromís d’este equip de govern per la protecció, millora i desenvolupament de l’ingent patrimoni arquitectònic i històric que posseïm en el nostre terme municipal i que durant molts anys ha estat absolutament abandonat a la seua sort, al mateix temps els salvaguardem davant de qualsevol temptació urbanística o depredadora que es puguen adoptar ja que es tracta d’una part important dels nostres orígens".