Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

  • Imprimir

Una auditoria externa situa a Riba-roja de Túria en el sèptim lloc en transparència municipal en la Comunitat Valenciana

El municipi passa del 15% de l’any 2015 a prop del 80% en transparència.

'PARTICIPACIÓ CIUTADANA I TRANSPARÈNCIA' 3 d'octubre de 2018

Una auditoria externa encarregada per l’Ajuntament de Riba-roja de Túria situa a esta localitat en el sèptim lloc en la Comunitat Valenciana en índexs de valoració sobre transparència municipal en la gestió i accés ciutadà en la informació pública. La localitat ha passat de complir un escàs 15% sobre ítems i criteris de transparència de l’any 2015 a prop del 80% de l’actualitat.

Les xifres són demolidores en comparació a l’anterior legislatura quan no s’havia creat una regidoria específica sobre Participació Ciutadana i accés a la gestió de l’ajuntament. Des de principis de legislatura s’ha experimentat un augment imparable, especialment, entre finals de l’any 2015 i setembre del 2018 quan va pujar del 13'91% al 47'8%, respectivament.

L’auditoria analitza els principals departaments sobre els quals es basa la transparència en les administracions públiques locals com l’urbanisme i les obres públiques, la contractació de serveis municipals, la transparència economicofinancera i, finalment, la participació i col·laboració ciutadana. En alguns d’ells s’aconseguix un índex del 88'89% com en planificació i organització de l’ajuntament o la informació sobre l’organització i el patrimoni municipal amb un altre 80% de compliment.

Els índexs sobre transparència situen, a més, a Riba-roja de Túria en el lloc 51 a Espanya i, segons les previsions de la pròpia auditoria externa, la localitat podria ocupar el lloc 3 en el conjunt de la Comunitat Valenciana i el 25 en el global d’Espanya a finals d’este mateix any si continua la mateixa línia ascendent experimentada durant els últims temps.

La transparència municipal en l’Ajuntament de Riba-roja de Túria es completarà a finals d’este mes amb la inauguració del portal denominat Govern Obert que permetrà als usuaris i ciutadans poder accedir a la totalitat de les dades i xifres continguts en la gestió diària consistorial en temps real sense esperes ni necessitat d’acudir físicament a les dependències municipals.

Els indicadors extrets en l’auditoria externa es complementen amb les conclusions publicades per Transparència Internacional que fixa en 84 els paràmetres que Riba-roja de Túria complix actualment en matèria de transparència i participació ciutadana gràcies als serveis creats en esta legislatura com el Portal de la Transparència, els consells sectorials, la creació de l’Oficina de Participació Ciutadana i Transparència o la creació d’una comissió sobre Transparència.

A més, cal destacar que des de principis de 2018 l’Ajuntament disposa d’un reglament que regula els aspectes més importants de la transparència, l’accés a la informació, el bon govern i la participació ciutadana, territorial i associativa. També s’han celebrat ja un total de tres pressupostos participatius que permeten als ciutadans marcar les prioritats en inversions públiques.

Per a continuar en la línia de fomentar l’accés a la informació de la gestió pública l’Ajuntament de Riba-roja de Túria percebrà un total de 20.000 euros per part de la Diputació de València destinats, a parts iguals, a finançar projectes i iniciatives de participació ciutadana i transparència, que s’executaran durant els pròxims mesos. En el cas de Riba-roja, es tracta de l’únic municipi del Camp de Túria que percebrà el màxim de les subvencions públiques, fixades en 10.000 euros en total.

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha afirmat que les dades de l’auditoria "són l'autentica mostra de què este equip de govern està realitzant el treball oportú perquè totes les dades i xifres d’interés públic estiguen a disposició de tots els ciutadans ja que, al final, es tracta de la gestió dels recursos econòmics que aportem entre tots i, per tant, han de ser coneguts per l’opinió pública".