Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja celebrarà el seu tercer fòrum logístic amb el focus posat en la reconstrucció industrial

La tercera trobada nacional abordarà el 22 de juny els grans reptes del sector industrial i logístic des d'una perspectiva municipal.

'POLIGONS INDUSTRIALS' 16 de juny de 2022

Després de l'èxit de les seues anteriors edicions, l'Ajuntament de Riba-roja de Túria celebrarà el pròxim 22 de juny el seu 3er Fòrum Logístic, centrat en cobrir tres grans objectius. El Fòrum Logístic de Riba-roja és una iniciativa llançada per l'ajuntament d'aquesta localitat en 2018. En totes les seues edicions ha tingut un abast nacional, congregant en la localitat de Camp de Túria a ajuntaments, empreses i institucions provinents de tot el país, per a abordar temes relacionats amb el sector industrial i logístic des d'una perspectiva d'innovació, municipalista i de col·laboració públic privada.

Enguany els objectius del Fòrum seran tres. El primer, la signatura d'una Declaració d'Interés al mecanisme Next Generation dels sis grans municipis industrials que integren la lliga peninsular del G6 (Arteixo, Antequera, Martorell, Mèrida, Mondragón i Riba-roja). El segon objectiu, promoure un debat especialitzat sobre els grans reptes del sector industrial, logístic, la reconstrucció, les energies renovables i els fons europeus. El tercer objectiu, posar en marxa una nova xarxa de municipis industrials i logístics en el si de la FEMP, com a espai institucional de treball i eina per a abordar els grans canvis industrials des de la perspectiva municipal.

MANIFESTACIÓ D'INTERÉS DEL G6.

El primer objectiu, la signatura d'una Manifestació d'Interés del G6, s'enquadra entre les previsions d'aquest grup d'acció local, que integra les sis ubicacions geogràfiques de la península ibèrica on s'entrecreuen el sistema d'autovies radials i perifèriques de tot l'Estat. Segons el diagnòstic efectuat pels serveis tècnics i els municipis del G6, la modernització del sistema de transport nacional cap a un model de mobilitat sostenible, no pot escometre's sense aplicar un èmfasi específic en la millora d'aquestes sis ubicacions estratègiques. En aquesta edició es presentarà l'atles infogràfic del G6 una sèrie d'infografies per a analitzar l'abast nacional d'aquestes ubicacions. L'atles serà redactat per la startup Governança Industrial, encarregada de la coordinació tècnica de les tres edicions del Fòrum.

Aquests sis municipis proposaran a la Comissió Sectorial, on es troben representades l'Administració Central i les Comunitats Autònomes per a distribuir els fons Next Generation, dins del Component 6 del Pla Nacional de Resiliència, un paquet integral d'inversions en infraestructures clau per a la millora funcional d'aquests sis punts logístics.

Una millora substancial d'aquests sis nusos mestres de la logística peninsular resulta imprescindible per a aproximar el sistema de la mobilitat industrial nacional als reptes de funcionalitat, seguretat, productivitat, eficiència i minoració de CO₂ que exigeix la Unió Europea per a finançar les inversions en noves infraestructures de transport. El 3er Fòrum Logístic servirà perquè els municipis del G6 presenten el diagnòstic tècnic en què es fonamentarà la manifestació d'interés i acollirà així mateix l'acte de signatura formal d'aquest document pels alcaldes representants del G6.

FÒRUMS ESPECIALITZATS: XARXES MUNICIPALS, SÒL INDUSTRIAL, REPTES DEL TRANSPORT I LA LOGISTICA, REPTES ENERGÈTICS, I NOVES ÀREES INDUSTRIALS.

El segon objectiu serà oferir als participants de tot el país una sèrie de sis fòrums temàtics que abordaran, amb la moderació i intervenció de ponents destacats, sis temes clau de l'actual agenda de la reconstrucció industrial, posant un èmfasi específic a abordar aquests temes des de la perspectiva de la seua incidència en la realitat municipal i les polítiques industrials a nivell local.

Aquests fòrums tindran un component molt especialitzat, de manera que puguen abordar temes clau amb ponents i arguments del màxim interés. Entre els temes triats estaran la transformació de les àrees industrials mitjançant iniciatives i projectes d'energia renovable com a marc per a la descarbonització del sector industrial; el diagnòstic i perspectives del mercat de sòl industrial i logístic, analitzant les necessitats de les empreses, les taxes de disponibilitat i l'estat del sector immologístic de real estate; els reptes del sector transporte: on els operadors logístics podran abordar qüestions clau com el futur del corredor mediterrani, el desenvolupament portuari i el transport ferroviari de mercaderies, l'augment del preu dels combustibles, la nova gestió de flotes o l'impacte de la guerra d'Ucraïna en el funcionament de la distribució. També tindrà cabuda la presentació de grans projectes emblemàtics de recuperació industrial: on s'abordarà una explicació d'iniciatives amb càrrec a finançament del Next Generation que revolucionaran l'economia local de les seues ubicacions.

Aquest fòrum municipalista de política industrial està ideat perquè tècnics i representants institucionals municipals dels ajuntaments més importants del país, en col·laboració amb les empreses, puguen definir el perfil i contingut dels reptes de gestió de les polítiques de promoció industrial a nivell local.

EL COLOFÓ INSTITUCIONAL: LLANÇAMENT DE LA XARXA NACIONAL DE MUNICIPIS INDUSTRIALS I LOGÍSTICS.

L'última edició del Fòrum es va celebrar el 5 de març de 2020, a penes set dies abans que es declarara l'estat d'alarma per la pandèmia. Un centenar de representants dels municipis més industrialitzats d'Espanya es reunien en aquella segona edició del Fòrum Logístic de Riba-roja, les previsions de la qual passaven per implementar una nova xarxa de municipis industrials i logístics en el marc de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

Aquesta nova xarxa municipal es concebia pels participants com una nova eina de treball institucional al servei d'aquells ajuntaments en l'economia dels quals el factor industrial o logístic exercira un major pes específic. Municipis, en definitiva, que participen d'un perfil comú determinat per la influència industrial, la necessitat de grans inversions en infraestructures, la presència d'empreses, grups industrials o centres logístics de gran grandària, l'elevat percentatge d'ocupació industrial entre la seua població activa, o els reptes de modernització dels grans polígons i àrees industrials.

La proposta per a donar principi als treballs per al llançament d'aquesta xarxa va ser aprovada per unanimitat dels municipis participants en 2020, però la pandèmia i la crisi covid van suposar un canvi en les prioritats i el full de ruta. Aquesta edició reprén amb força aquell propòsit.

En aquests moments en la Federació Espanyola de Municipis i Províncies operen un mínim de cinc xarxes temàtiques en les quals municipis de tot el país comparteixen eines i iniciatives de treball en un àmbit d'actuació determinat: Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima; Xarxa de Governs Locals + Diversitat; Xarxa d'Entitats Locals de Transparència i Participació Ciutadana; Xarxa d'Entitats Locals per a l'Agenda 2030; Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables. El 3er Fòrum Logístic llançarà la iniciativa de complementar aquesta relació amb una xarxa municipal dedicada especialment al tema industrial i logístic.