Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja crea un grup de treball municipal per a reduir les emissions de CO2 i fomentar l'eficiència energètica en la localitat

El ple aprova el Pla d'Acció per al Clima i l'Energia Sostenible.

'MEDI AMBIENT' 17 de desembre de 2020

El ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat la creació d'un grup de treball format pels tècnics municipals la funció dels quals és preparar a la localitat en el procés de transició energètica de cara a complir amb els compromisos de reducció de CO2 continguts en el “Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia”, subscrit per aquest municipi.

La proposta de l'equip de govern del PSPV ha comptat amb el suport de les formacions polítiques del Partit Popular, Ciudadanos, Compromís, l’Esquerra, Podemos Riba-roja Pot i, finalment, el vot contrari de Vox. El suport d'aquesta iniciativa se suma a una altra confirmada el mes d'agost passat amb l'adhesió a la Xarxa d'Entitats Locals per a dur a terme els Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) inclosos en l'Agenda 2030.

Precisament, són aquests objectius marcats en roig per les principals institucions europees els que conformen el sintagma principal del citat Pacte de les Alcaldies i la consegüent elaboració d'un Pla d'Acció per al Clima i l'Energia Sostenible, al qual se li ha donat llum verda en aquest mateix ple, amb l'objectiu de traçar el full de ruta en la gestió ambiental de la localitat.

Entre els objectius primordials d'aquest pla a Riba-roja de Túria figuren la reducció en almenys un 40% de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle (GEH) fins a l'any 2030, augmentar l'eficiència energètica un 27% fins a l'any 2030, aconseguir un ús d'energia procedent de renovables del 27% en 2030, augmentar la resiliència de la ciutat mitjançant l'adaptació als impactes del canvi climàtic i, finalment, elaborar un inventari d'emissions de referència, realitzar una avaluació de riscos i vulnerabilitats derivats del canvi climàtic i presentar el Pla d'Acció per al Clima i l'Energia Sostenible (PACES).

Cal destacar que una empresa ha redactat ja el citat PACES per a avaluar la situació energètica de Riba-roja de Túria i proposar les actuacions dirigides a complir amb els compromisos de reducció d'emissions i foment de l'estalvi i l'eficiència energètica. En el citat document s'estima el pressupost necessari per a fer front a les actuacions proposades que es revisaran anualment.

A la posada en marxa del PACES continuarà un informe de seguiment que plasmarà l'evolució dels treballs duts a terme en els dos últims anys, subjecte a possibles revisions en funció dels resultats observats per a fer complir les reduccions d'emissions i consum adquirits en el pacte rubricat en ple per l'Ajuntament de Riba-roja de Túria.

L'acord plenari especifica que el citat pacte estableix la necessitat d'adaptar les estructures del municipi que incloga l'assignació de suficients recursos humans per al desenvolupament de les accions necessàries i una mobilització de la societat civil en l'àmbit local perquè participe, de manera activa, en el desenvolupament del Pla d'Acció de Riba-roja de Túria, a més de compartir la visió, els resultats, l'experiència i el coneixement amb altres autoritats locals i regionals europees.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha subratllat que aquest pla d'actuacions “és d'una importància notable en el camí que aquest municipi va decidir emprendre amb la signatura del Pacte d'Alcaldies pel Clima i una mostra evident del compromís d'aquest equip de govern per conformar una localitat basada en els criteris de sostenibilitat i respecte al nostre entorn natural”.