Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja de Túria presentarà en FITUR la seua proposta turística com a municipi de la Ruta de la Seda

Les visites guiades al Castell, el jaciment visigot del Pla de Nadal, l'Espai d'Art Contemporani, ECA o el Túria seran altres atractius que es mostraran al visitant

'PATRIMONI I TURISME' 21 de Gener de 2019

Un any més, Riba-roja de Túria estarà present en FITUR 2019 amb un espai per a la difusió dels seus atractius turístics i culturals en el stand de la Comunitat Valenciana. Riba-roja de Túria continua perfilant la seua estratègia turística, oferint al visitant nous productes relacionats al món de la Seda i consolidant la seua oferta única en el món visigot.

El seu potencial com a municipi vinculat al cultiu de la morera, la cria dels cucs i la filatura de la seda en les andanas, ha portat a la UNESCO a incloure a Riba-roja en la Ruta de la Seda. Aquest nou projecte cerca convertir al municipi en un punt d'interès dins d'aquesta ruta. Per açò, l'Ajuntament de Riba-roja presentarà en FITUR 2019, un paquet turístic que inclourà una visita a una zona de moreres, la recreació de la producció de cucs en una vella andana i la visita a la fàbrica de teixits de seda, dirigida per l'artesà Manuel Gironés Roca.
Ja en època visigoda els senyors que van poblar els jaciments visigots del Pla de Nadal i València la Vella lluïen delicats vestits elaborats amb el suntuoso i exòtic teixit que era la seda; seda que igual que les exquisides espècies, venien del molt llunyà Bizancio.

Serà a partir de 1730, amb la suspensió del cultiu de l'arròs, quan s'inicie l'auge de la seda en Riba-roja. Nombroses fonts històriques i etnogràfiques fan referència a la cria de cucs de seda i al desenvolupament del cultiu de la morera. A mitjan segle XIX, la producció de fils de seda va patir les conseqüències d'una epidèmia de pebrina i la industrialització de l'activitat, la qual cosa va suposar la desaparició d'aqueixa activitat. Així i tot, Riba-roja de Túria ha sabut conservar el seu potencial com a municipi vinculat al cultiu de la morera, la cria dels cucs i la filatura.

Referent cultural

Riba-roja suma molts altres atractius turístics. El jaciment del Pla de Nadal, la Festa del Dux, es Castell, la Ruta de l'Aigua, el patrimoni bèl·lic, el Túria, l'Espai d'Art Contemporani, ECA, o el Museu Visigot del Pla de Nadal, són productes que ens situen com a referents en el turisme d'interior de la Comunitat Valenciana i que ens han obert el camí cap a l'excel·lència.

Clar exemple d'açò és la Q de Qualitat atorgada recentment pel secretari autonòmic de Turisme Francesc Colomer al MUPLA. Aquest museu, situat en el Castell de Riba-roja, és el primer de la província de València i el segon a Espanya a obtenir aquesta certificació brindada per l'Institut de Qualitat Turística Espanyola (ICTE).

El museu alberga una important col·lecció composta per peces arqueològiques oposades en el jaciment Pla de Nadal, un conjunt palatino del segle VII, clau fonamental per a entendre la manera de vida dels visigots en terres valencianes.

Amb una sorprenent història, ofereix als visitants una gran riquesa cultural, patrimonial, arqueològica i natural.