Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja destina 10.000 metres quadrats de terreny municipal al cultiu de fruites i hortalisses per a parats, col·legis i associacions

L’objectiu és promoure una alimentació sana i hàbits saludables

18 de gener de 2017

 
El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat una ordenança que regularà l’adjudicació i la cessió d’horts municipals en els prop de 10.000 metres quadrats de titularitat pública destinats a particulars, desempleats, persones o grups col·lectius en risc d’exclusió social, associacions amb seu social en la localitat i centres educatius.

La iniciativa municipal -aprovada en sessió plenària per unanimitat- pretén estendre’s al màxim de terreny públic, al voltant de 10.000 metres quadrats, encara que dependrà de la demanda dels usuaris i de la quantitat econòmica que rebrà l’Ajuntament de Riba-roja per part de la Diputació de València per a la posada en marxa d’este projecte.

Els horts estaran dividits en parcel·les de 50 o 100 metres quadrats en funció de les necessitats i demandes dels usuaris que servirà per al cultiu de fruites i hortalisses per a l’autoconsum en què s’empraran tècniques tradicionals valencianes, ambientalment sostenibles i sense ànim de lucre. Les parcel·les estaran situades pròximes als nuclis de població, tant del nucli urbà com de les diverses urbanitzacions existents i es concediran per un termini màxim de 2 anys.    

En cada una de les zones del terme municipal es destinarà un 50% dels horts a particulars, un altre 30% a desempleats o amb risc d’exclusió social, un 10% per als col·legis i, finalment, el restant 10% per a les associacions municipals. S’exigirà el requisit de ser resident a Riba-roja, estar empadronat un mínim d’un any i es tindrà en compte la proximitat dels horts a la vivenda dels demandants.
Entre els objectius que perseguix la iniciativa municipal destaquen el foment d’una alimentació sana i saludable, crear espais lliures alternatius en contacte amb la naturalesa, oferir un espai d’escampament i activitat, recuperar espais inutilitzats o desaprofitats, cultivar aliments a les persones demandants d’ajuda social, implicar el govern local i als ciutadans en la conservació de la biodiversitat i el foment de la participació ciutadana i desenrotllament sostenible.

L’adjudicació d’horts de reserva social tindrà en compte un informe previ favorable de Servicis Socials i una puntuació que obtindran si no han disfrutat d’anteriors convocatòries -10 punts- tots els membres de la família en desocupació -8 punts-, alguns membres sense ocupació -5 punts-, i ingressos familiars de 0 a 12 punts en funció de la quantitat percebuda.

Els horts de reserva particular s’adjudicaran en funció dels fills a càrrec seu, 8 punts, i la situació de desocupació del demandant, altres 6 punts, si el sol·licitant és major de 55 anys rebrà 3 punts i la proximitat al propi hort altres 3 punts. L’adjudicació dels horts per als centres educatius es concediran segons l’existència d’un programa d’activitats periòdiques en els horts -12 punts- i la proximitat als horts, altres 8 punts.

Els horts destinats a associacions socials es concediran si en els seus estatuts es posen en valor aspectes mediambientals de les seues activitats amb 12 punts i per la presentació d’un programa d’accions per a la resta de col·lectius o ciutadans sobre el cultiu ecològic amb 8 punts.

Queda prohibida la venda dels productes cultivats, es revocarà l’adjudicació per l’abandó de més de 3 mesos, les parcel·les hauran d’estar netes i conservades, obligació d’utilitzar sistema de reg a manta, prohibició de l’ús de productes fitosanitaris o adobs químics i la presència d’animals o guanyat en l’interior dels horts.

El regidor de Foment Econòmic i Agricultura, Rafa Folgado, ha destacat el caràcter "ambiciós" de l’ordenança "una de les més avançades i modernes de la Comunitat Valenciana" i ha afegit que l’objectiu principal "passa per desenrotllar projectes i iniciatives destinats a ajudar a aquells col·lectius socials més vulnerables i perjudicats, a més d’aconseguir que aquelles àrees del terme municipal es com el Barranc dels Monges o dels Moros regeneren després d’anys d’abandó".