Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja dinamitza el turisme visigot amb dos nous espais interpretatius

El secretari autonòmic, Francesc Colomer visita el jaciment visigot de València La Vella i la nova aula satèl·lit del CDT.

'TURISME I PATRIMONI' 28 de febrer de 2022

El nou Centre de Recepció de Visitants de la zona arqueològica de València La Vella obrirà en breu les seues portes. Aquest matí l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga juntament amb el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, la regidor de Patrimoni i Turisme, Esther Gómez, el director de l'ICAC, Josep Maria Palet, i els directors científics del jaciment, Albert Ribera i Josep María han visitat les noves instal·lacions que permetran posar en valor aquesta important jaciment.

L'actuació ha sigut possible gràcies a la subvenció de 110.000 euros de Turisme ComunitatValenciana, que han possibilitat posar en marxa dues intervencions en el municipi. En el Jaciment de València la Vella s'ha realitzat un condicionament general amb la finalitat de convertir en jaciment en una zona accessible per als visitants. Per a això, s'han dut a terme tasques de desbrossament, tancament i consolidació de muralla. S'ha instal·lat trams de passarel·les, realitzades en plàstic reciclat, al costat de les muralles i panells informatius, així com una plataforma que dona accés a la zona excavada des del centre de visitants, protegit per un complet sistema de videovigilància.

València La Vella era una ciutat visigoda fortificada de nova creació, construïda en la segona meitat del segle VI i compta amb de 5 ha de superfície. La seua muralla constitueix hui dia l'element més rellevant del jaciment, però amaga molts altres elements i edificis monumentals que s'han evidenciat, gràcies al projecte d'investigació i difusió impulsat per l'Ajuntament de Riba-roja de Túria amb la col·laboració i supervisió científica de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC).

L'escola d'arqueologia està treballant des de 2016 ininterrompudament, sota la direcció de Miquel Rosselló, Alejandro Lara, Josep M. Macias; de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica de Tarragona i la coordinació d'Albert Ribera.

Actualment s'està treballant en el pla director del jaciment, que marcarà les directrius científiques i museogràfiques per a la posada en valor del jaciment. El gran repte per al futur és la investigació dels edificis que componen la ciutat visigoda, en gran part localitzats però encara pendents d'una interpretació històrica. Un ardu treball que, en un futur, permetrà consolidar la zona com un gran Parc Arqueològic que acoste a tothom aquest immens tresor monumental i històric que és València la Vella.

Durant la visita, l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha destacat “la importància de posar en valor aquest jaciment en el qual s'ha desenvolupat una important investigació científica, i obrir-lo a la ciutadania per a la difusió d'aquesta gran ciutat d'època visigoda, que va tindre una gran rellevància en la història de València”.

Per part seua, Francesc Colomer ha reconegut que es tracta “d'un projecte de recuperació cultural i arqueològica significatiu i original, no sols per a Riba-roja sinó per al conjunt de la Comunitat Valenciana”, a més, ha assenyalat “estem molt prop de València, al costat del metro i per tant, podem ser un punt de recepció per al visitant internacional, que al costat dels recursos naturals i la gastronomia fan de Riba-roja un punt de referència turístic”. Colomer ha matisat “la diferenciació és un dels grans objectius de la política turística que busquem i la capitalitat de Riba-roja en la cultura visigoda és motiu d'enorme interés”.

Posteriorment, s'han desplaçat al “Espai d´Interpretació i Formació de Gastronomia Històrica”, on el xef Joan Clement els ha ensenyat les noves instal·lacions, que estaran destinades a difondre les peculiaritats de la cuina visigoda. Les noves dependències municipals, vinculades al Centre de Desenvolupament Turístic (CDT) s'han reformat per a adaptar-les com a espai d'aprenentatge culinari. Per a això s'han dotat de tots els materials relacionats amb la cuina; plaques de cocció, parament, forns, fogons, etc, que es completen amb un aulari.