Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja estudia la reutilització de les aigües residuals en la prevenció d'incendis i el seu ús industrial

El projecte contempla la instal·lació de torres amb canons d’aigua per a humitejar la Vallesa i protegir les urbanitzacions dels Pous, València la Vella i Masia de Traver

9 de febrer de 2017


L’Ajuntament de Riba-roja de Túria estudia impulsar un projecte de reutilització d’aigües residuals per a la prevenció d’incendis en la Vallesa i en les urbanitzacions limítrofes al Parc Natural del Túria, com València la Vella, Els Pous de Martí i Masia de Traver, a través de les aigües abocades per la depuradora Edar Camp de Túria II.

L’Edar Camp de Túria II tracta les aigües residuals generades en el municipi de Riba-roja de Túria i els municipis veïns de la Pobla de Vallbona, l’Eliana, Vilamarxant i SAN Antonio de Benagéber. El cabal diari tractat actual és de l’orde de 10.000 m3/dia i s’aboca al riu Túria, amb el conseqüent cost del cànon d’abocaments, que s’evitaria amb la reutilització de les aigües.

L’autor d’esta iniciativa és el jove Llicenciat en Ciències Ambientals, Carles Pardo Ros, que va iniciar el seu estudi l’any 2015 des del seu plantejament de la reutilització de l’aigua residual amb destí agrícola de la depuradora Camp de Túria II, situada junt amb el llit del Túria.

Amb esta iniciativa, es pretén la reutilització d’aigua per a reg de cultius de cítrics en les zones cultivades annexes a la depuradora amb una superfície de 100 Ha, alhora que es planteja la necessitat de protecció del parc fluvial del riu Túria i la zona forestal annexa per mitjà de la instal·lació d’un sistema de protecció contra incendis forestal.

Els tècnics de Hidraqua han estudiat com dur a terme este projecte i han presentat al consistori una proposta que consistiria fonamentalment en la instal·lació de torres de reg forestal ubicades en aquelles zones que permeten la protecció de les zones residencials i que faciliten la labor als equips d’emergència en cas d’incendi.

‘Esta proposta entra dins dels paràmetres I+D’I, pel seu caràcter innovador de reutilització de les aigües residuals, aconseguint així l’eficiència energètica, alhora que aconseguim el doble objectiu d’evitar la propagació d’incendis forestals en una zona d’alt risc per la proximitat a les zones residencials’ assegura l’alcalde Robert Raga.
Raga va conéixer esta setmana una instal·lació de semblants característiques en el Vedat de Torrent, encara que en este cas no es tracta d’aigua residual.

Les torres metàl·liques que es contemplen en el projecte són en forma de tronc piramidal i estan equipades amb canons contra incendis que projecten aigua a pressió a 30 metres distància, produint una cortina d’aigua per a aconseguir mullar prou la vegetació evitant o dificultant la propagació del foc. A més les columnes van equipades amb hidrants contra incendis per a l’abastiment  o l’ús pels mitjans d’extinció. Els canons s’activen via telefònica una vegada es detecta el foc en la zona adjacent a la torre.

Un altre dels projectes és la reutilització d’aigües residuals del sector industrial i el seu abocament en el Barranco de Pozalet. Estes aigües tindrien un doble ús per a les empreses logístiques, destinant-les al llavat de vehicles pesats i maquinària, evitant així el consum d’aigua potable i reduint per tant els costos. Paral·lelament es facilitaria la possibilitat d’utilitzar l’aigua per a hidrants en les empreses i per a abastir d’aigua els pous de parcel·les agrícoles pròxims a la zona industrial.

Esta iniciatives s’emmarca dins del compromís que l’equip de govern ha adquirit com a membre de la Xarxa Espanyoles de Ciutats pel Clima de què Riba-roja de Túria forma part, i que està encaminada cap a la consecució d’objectius de desenrotllament sostenible després de la Cima de Paris.  En este sentit ja s’ha avançat a nivell local amb la realització de l’auditoria lumínica, que analitzarà l’impacte de l’enllumenat públic en el nostre municipi.