Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja incorporarà els criteris de sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic en els concursos públics de contractació verda

L'alcalde asistix a Gavà a la trobada "Por una economia circular i competitiva" en el marc de la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima

21 de febrer de 2018


La Xarxa Espanyola de Ciutats  pel Clima (RECC) treballarà en l'elaboració d'un plec de condicions que arreplegue clàusules mediambientals i socials per a la contractació pública verda. Aquest va ser un dels acords de la Junta de Govern celebrada a Gavà, a la qual va assistir l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, com a membre delegat de la FVMP i que es va celebrar sota la presidència de l'alcalde de Sevilla, Juan Espases i la vicepresidenta segona de la Xarxa i alcaldessa de la localitat catalana, Raquel Sánchez.

Aquest document consensuat i que serà validat pels serveis jurídics de la FEMP, servirà per a garantir la protecció al medi ambient com a mecanisme de lluita contra els efectes del canvi climàtic, de manera que en els concursos públics de contractació de serveis afavorisquen a empreses que contemplen mesurades d'eficiència energètica i es dirigisquen cap a un model de sostenible, que incorpore els criteris de sostenibilitat i de lluita contra el canvi climàtic.

Un altre dels punts abordats va ser la signatura del conveni entre la FEMP i l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic, amb la qual la Xarxa col·labora per a la realització de cursos i programes, campanyes de sensibilització i tallers. Aquest conveni inclourà la realització de projectes tècnics encaminats a promoure i facilitar iniciatives locals en matèria de canvi climàtic i sostenibilitat com la mobilitat o el càlcul i registre de la petjada de carboni. D'igual forma, la Junta va tractar la signatura del conveni marque amb el Ministeri de Foment que permetrà desenvolupar diversos projectes i iniciatives de la Xarxa Espanyola de Ciutats Pel Clima.

Paral·lelament, la Xarxa treballarà per a canalitzar els deu projectes municipals seleccionats, entre els quals figuren iniciatives com la compra pública verda, el tractament dels biorresiduos a través de compostadores individuals o la implantació d'una xarxa de fred i calor en els edificis municipals a través de la combustió en calderes de biomassa, entre altres projectes destacats.

Com a projecció d'aquesta última iniciativa, la Junta de Govern va acordar traslladar al Ministeri de Foment la necessitat d'arribar a un pacte amb les comunitats autònomes, per al desenvolupament d'un ambiciós projecte de la rehabilitació energètica de comunitats d'habitatges en diverses ciutats espanyoles. Per a Juan Espases, president de la Xarxa   el estalvi energètic en el parc d'habitatges juntament amb la mobilitat sostenible és sens dubte la clau de la lluita contra el canvi climàtic .

 

Per la seua banda l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga va insistir després de la reunió " la necessitat d'arribar a convenis amb el Ministeri d'Hisenda com a conseqüència de no estar aprovats els pressupostos Generals de l'Estat, amb la finalitat de poder desenvolupar accions per part de la Xarxa" Així mateix va manifestar la importància de desenvolupar a nivell local alguns dels projectes seleccionats.

 

Riba-roja va posar sobre la taula les propostes mediambientals que l'Ajuntament durà a terme pròximament com la recollida selectiva "porta a porta" com a iniciativa pilot en la urbanització Masia de Traver així com l'elaboració de compost amb els residus orgànics dels habitatges interessats de la Urbanització Santa Mónica. Així mateix, Raga va destacar la importància del treball realitzat a nivell local en la lluita contra la contaminació lumínica, les conclusions de la qual va posar a la disposició dels Ajuntaments integrants de la Xarxa.

 


Finalment, es va informar de les noves incorporacions de ciutats a la Xarxa. Actualment 312 municipis estan adherits a l'entitat. Madrid ha sigut una de les últimes adhesions.

Després de la Junta de Govern celebrada ahir, Gavà reuneix avui a representants de diferents ciutats espanyoles en la jornada de debat "Per una economia circular i competitiva", organitzada per l'Ajuntament, el Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, a través de la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima.

Aquest fòrum de trobada serveix per a reunir a totes les institucions compromeses amb l'economia circular, tant des de la perspectiva econòmica com a mediambiental, per a donar a conèixer i debatre sobre diferents experiències i projectes que s'estan duent a terme en aquest àmbit i presentar ajudes de la Unió Europea per a impulsar aquest nou model.

Aquest és un dels objectius de la xarxa, principal mitjà per a traslladar els objectius de la política nacional de canvi climàtic i gestió de l'energia a l'escala local, a més de representar un instrument molt important de suport tècnic als municipis. El passat mes de març, la Xarxa va impulsar un dels documents que arrepleguen un full de ruta per a les estratègies locals és la Declaració de Sevilla, que van subscriure més de 60 alcaldes de tota Espanya, entre ells Riba-roja de Túria, dins del seu compromís per promoure un model de desenvolupament urbà sostenible.