Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja inicia les emissions en directe per internet de les adjudicacions dels contractes públics de l'ajuntament

La mesura busca augmentar la transparència i la participació en la gestió

'PARTICIPACIÓ CIUTADANA I TRANSPARENCIA'12 de juliol de 2018

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha iniciat les emissions en directe de les sessions corresponents a l'obertura de les pliques guanyadores en els contractes públics com a mesures essencials per a augmentar la transparència i la participació, tal com es va aprovar en el ple del passat mes d'octubre. En aquestes mateixes sessions només participen empleats públics ja que la presència de regidors queda exclosa.

Es tracta d'una proposta del propi equip de govern -format pel PSPV, Compromís i Esquerra Unida- que es va confirmar amb els vots de la resta de formacions polítiques en l'oposició: Partit Popular, Riba-roja Puede i Ciutadans. L'objectiu d'aquesta iniciativa és avançar més si cap en la línia de reforçar la transparència en totes les fases incloses en el procediment administratiu amb noves mesures que incrementen l'accés dels ciutadans a la gestió municipal.

L'adreça municipal del twitter denominada "Ribalicita" s'encarrega de retransmetre des d'ara l'obertura dels sobres que contenen les propostes que opten a la gestió dels treballs, subministraments i labors que componen la gestió municipal de les diverses àrees i departaments de l'ajuntament. La seua presència se circumscriu a la fase final en la qual s'adjudiquen els contractes que depenen del consistori.

Aquesta mesura forma part del decàleg municipal de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria en el qual fins a deu mesures garanteixen la transparència i la pluralitat dels procediments públics, des de la constitució de les meses de contractació fins a l'adjudicació i la consulta de les sessions per part dels ciutadans. De fet, la designació dels membres de les taules s'efectuarà amb empleats públics, mai amb representació política al mateix temps que serà en directe a través dels mitjans disponibles per l'ajuntament. A més, es publicarà un anunci en la pàgina web per a facilitar la participació de possibles licitadors.
L'Ajuntament de Riba-roja de Túria limitarà el nombre de contractes que es poden adjudicar directament mitjançant un contracte menor de manera que un mateix proveïdor o contractista no podrà acumular contractes. En un termini de tres mesos s'implantarà la licitació electrònica per a tots els contractes, inclosos els menors.

El decàleg preveu també aquelles situacions en les quals un possible licitador o proveïdor manque dels suficients coneixements electrònics per a participar en la licitació a través de reunions informatius o sessions de treball que els permeten presentar la seua oferta amb la total transparència en el procés sense que es produïsca un minvament per falta de formació o mitjans tecnològics.

A més, qualsevol ciutadà de Riba-roja podrà sol·licitar, mitjançant una instància en el registre d'entrada, l'accés a tots els expedients de contractació conclosos amb total llibertat i transparència fins al punt que podrà examinar la documentació existent sobre aquest tema.

Tots els regidors de la corporació municipal també tindran accés a aquesta informació ja que trimestralment s'adonarà de tots els contractes celebrats en la comissió informativa de règim jurídic, amb tot el detall íntegre de tots els expedients elaborats per l'ajuntament. Aquesta informació es completarà amb els informes íntegres de la secretaria general i la intervenció en matèria de contractació que es penjaran en el portal de la transparència municipal.

Amb l'engegada d'aquesta nova eina tecnològica que constitueix l'adreça del twitter municipal queda garantit, per tant, la transparència i la pluralitat de tots els actes administratius de constitució i adjudicació dels contractes públics que en cada departament o àrea de l'Ajuntament de Riba-roja es duen a terme habitualment. A més, una oficina del licitador s'encarrega d'ajudar i assessorar a possibles empreses o autònoms que aspiren als contractes.

L'equip de govern ha destacat que l'última fase prevista en el decàleg d'emissió de l'obertura de les pliques "som una de les administracions públiques locals de la Comunitat Valenciana capdavanteres en l'aplicació de mesures per a incrementar de forma notable la democràcia interna, la pluralitat i la total transparència de tots els contractes públics que depenen de l'ajuntament".