Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja multarà amb fins a 1.500 euros als propietaris de solars bruts i sense barrar per a evitar incendis en l'època estival

L'ordenança aprovada per unanimitat obliga a netejar-los a l'abril i octubre

'MEDI AMBIENT'24 d'Abril de 2018


El ple municipal de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat la nova ordenança sobre neteja i tancament-barrat de terrenys i solars del terme en la qual es preveuen sancions econòmiques de fins a 1.500 euros per a aquells amos que mantinguen les seues propietats brutes i sense barrar i, per tant, augmente el perill d'incendis en l'època estival.

La mesura afavorida per l'actual equip de govern -format pel PSPV, Compromís i Esquerra Unida- va comptar amb el respatler de la resta de formacions polítiques existents en el ple municipal: el Partit Popular, Riba-roja Pot i Ciutadans. L'ordenança aprovada de forma provisional passarà ara a un període de trenta dies per a possibles reclamacions o suggeriments dels veïns.

La decisió de la corporació municipal s'adopta amb la finalitat de "millorar l'ornato, la salubritat i, especialment, en la mesura del possible per engegar mesures de prevenció d'incendis". Així, l'ordenança arreplega que els propietaris dels solars i parcel·les tindran l'obligació de mantenir-los nets de "brosses, rebles, residus de tot tipus, mala herba i qualsevol altre producte de piltrafa" i, per a açò, habilita dos períodes per a dur a terme tal acció: a l'abril i octubre, dues vegades a l'any.

Un estudi elaborat per l'Ajuntament de Riba-roja de Túria al maig del passat any fixava en prop d'1.600 les parcel·les privades amb el risc d'incendi -en diferents graus, baix, mitjà i alt- per la seua proximitat a zones forestals, moltes de les quals, a més, presentaven diverses irregularitats com, precisament, brutícia en el seu interior i una absència de clos en el seu perímetre. Les parcel·les es troben tant en les zones urbanes -casc urbà i àrees residencials- com en els enclavaments rústics.
La nova normativa municipal fixa tres tipus d'infraccions per part dels propietaris de parcel·les i solars: lleus, greus i molt greus en funció de les característiques de la infracció comesa.

Les infraccions de Riba-roja de Túria lleus tindran multes d'entre 90 i 750 euros com a mal estat del solar per l'existència de vegetació espontània o desnivells i que es trobe barrat d'acord a l'ordenança, l'absència de tancament d'accés al solar o la falta de justificació de la desinfecció o desratització de la mateixa.

Les greus suposaran un sanció d'entre 751 i 1.500 com un solar sense netejar i amb abundants materials i residus en el seu interior, absència de porta d'accés al solar, la generació de pols suspesa per falta de reg, col·locació d'elements d'obra fora dels llocs autoritzats o l'amontonamiento de materials d'obra fora del recinte fitat.

Finalment, les sancions molt greus portaran aparellada una sanció d'entre 1.501 i 3.000 euros pel llançament de tot tipus residus als solars fitats o parcel·les per part dels seus amos o de terceres persones, la caiguda o llançament de materials de construcció des de plantes superiors a la via pública, la possessió d'un solar o obra sense cap tipus de tancament o l'incompliment dels requeriments municipals sobre correcció de deficiències advertides que suposen més d'una infracció greu o la suma d'una greu i una lleu.

El regidor de Medi ambient, Jose Angel Hernández, ha destacat la "necessitat de disposar d'una ordenança que fa anys hauria d'estar ja en marxa i que el seu principal objectiu és regular l'ús dels solars i les parcel·les del nostre terme municipal per a evitar incendis en la mesura del possible i, per tant, minimitzar possibles regs en les zones forestals i en els emplaçaments i en les àrees habitades, com les urbanitzacions".