Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja rastreja la presència de Covid-19 en les aigües residuals

L'alcalde s'ha reunit amb els responsables de l'empresa Hidraqua per a conéixer de primera mà els procediments.

'SANITAT' 27 d'agost de 2020

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria, Hidraqua, empresa gestora del cicle integral de l'aigua, i els laboratoris Labaqua, han posat en marxa una solució de monitoratge de les aigües residuals per a quantificar la presència del virus SARS-CoV-2. Aquesta eina combina el pla de mostreig adaptat i anàlisis ràpids de RT-qPCR per a realitzar un seguiment de l'evolució del virus en aigües residuals i anticipar l'aparició de possibles nous brots en la població.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, s'ha reunit amb diversos responsables de l'empresa Hidraqua per a conéixer els procediments que es duran a terme. Així, durant la reunió, han revisat els punts de mostreig que s'han establit per a la presa de mostres, així com els possibles punts sensibles de la ciutat a analitzar de cara a detectar possibles rebrots com a residències d'ancians i centres de salut, entre altres.  

L'empresa gestora prendrà mostres d'aigua durant els pròxims dies en diferents punts del terme municipal; a València La Vella i Masia de Traver, col·lector mancomunat que arreplega les aigües del nucli urbà i urbanitzacions de la zona sud, en la zona nord (Molinet/Santa Rosa i Entrenaranjos) i en la EDAR del sector 13, en l'àrea industrial de Riba-roja de Túria. Aquest rastreig ens aportarà en pocs dies dades fiables de la totalitat de zones residencials, urbanes i industrials del terme municipal.

L'alcalde ha destacat “la importància d'activar tots els mecanismes disponibles per a poder atacar la pandèmia. La vigilància del SARS-CoV-2 en aigües residuals pot permetre avançar-nos als casos de COVID-19 per a adoptar mesures efectives immediates davant d'una possible nova ona d'infeccions”.

Així mateix, els responsables d'Hidraqua han assegurat “la innovació és l'eina a la qual sempre hem recorregut per a la gestió sostenible del cicle integral de l'aigua. La solució és un exemple més que corrobora el model èxit de col·laboració públic-privat, amb la presència d'un soci públic, l'Ajuntament de Riba-roja de Túria, i d'un soci privat, amb més de 20 anys d'experiència en el camp de l'epidemiologia”.

De la mateixa manera, els seus laboratoris LABAQUA, referència nacional en implantació de tècniques de PCR per a matrius ambientals, són capaces d'entregar resultats fiables en menys de 72h usant marcadors genètics de SARS_COV_2 en aigües residuals, en les quals el virus pot ser detectat i quantificat.