Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja reutilitzarà 5 milions de metres cúbics d'aigües residuals per proveir a 800 empreses, regar camps agrícoles i combatre els incendis a la Vallesa

L'Ajuntament presenta el projecte en la jornada sobre economia circular.

'MEDI AMBIENT' 6 de juny de 2017

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria reutilitzarà els 5 milions de metres cúbics d'aigües residuals que genera actualment cada any la localitat per destinar-los a un ús industrial, ambiental i agrícola amb l'objectiu d'impedir possibles conseqüències sobre l'entorn natural més immediat. El programa preveu implantar un sistema transversal perquè aquestes aigües de s'aboquen actualment al riu Túria es puguen reconduir per beneficiar el sistema productiu.

Este és un dels projectes més importants que s'ha presentat este matí al castell de Riba-roja en el marc de la jornada titulada "Economia Circular. París 2030. Clau en la Sostenibilitat Local", organitzada per l'Ajuntament de Riba-roja, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

L'acte de huí ha comptat amb una gran representació institucional, encapçalada per l'alcalde amfitrió de Riba-roja, Robert Raga; l'alcalde de Sevilla, Juan Espadas, al mateix temps president de la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima; Francisco Javier Márquez, alcalde de Jaén; Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà; Sandra Gómez, primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de València; l'alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués; i l'alcalde de Vedra, Carlos Martínez; així com representants d'altres municipis valencians com Quart de Polet o Benifairó de les Valls.

A més, també han participat membres de la Universitat de València, de la coordinadora en defensa dels boscos del Túria i directius de nombroses empreses ubicades en els polígons industrials de Riba-roja.

Un dels beneficis més importants d'este ambiciós projecte passa per reduir dràsticament els costos econòmics que suposen a l'any per a l'ajuntament els abocaments incontrolats d'aigües residuals sobre el riu Túria així com donar serveis a sectors tan necessaris com les indústries dels polígons de l'àrea sud, els camps agrícoles del terme municipal així com combatre possibles incendis al parc de la Vallesa, el parc natural del Túria i el mateix riu.

Les tres depuradores que operen actualment s'encarreguen de tractar els 5 milions de metres cúbics que generen a l'any les vivendes del nucli urbà i de les àrees residencials de Riba-roja així com les 800 empreses dels polígons industrials de la zona sud, a més, de donar servei a les veïnes localitats de Vilamarxant, l'Eliana, la Pobla de Vallbona i San Antonio de Benagéber. La seua funció futura passa per la depuració de les aigües per usar-les, una vegada tractades, en les més de 100 hectàrees de terrenys agrícoles adjacents a la pròpia depuradora així com convertir-les en una ferramenta eficaç en la lluita contra els incendis a la Vallesa, un pulmó verd de l'àrea est.

L'equip de govern de Riba-roja pretén implicar en este important projecte a les associacions empresarials, a les entitats agrícoles i als grups ecologistes del municipi com a eix fonamental per garantir l'èxit del mateix, pioner en l'àmbit de la Comunitat Valenciana pel seu caràcter transversal ja que en una mateixa iniciativa es dóna servei a la indústria local, a l'agricultura ecològica encaminada a servir productes a l'àmbit educatiu entre d'altres i, finalment, a les més de 800 indústries dels polígons amb una reducció notable en costos econòmics.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, s'ha compromès en la reunió mantinguda amb els municipis que formen part de la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima a afavorir projectes i iniciatives que "ens permeten complir amb totes les exigències que ens hem marcat de cara a reduir en un 40% les emissions de diòxid de carboni fins a l'any 2030 en la declaració de París, per això és molt important que entre tots ajudem a reutilitzar els recursos que fem servir diàriament en el nostre sistema productiu com a única opció viable per a la nostra supervivència".

La jornada celebrada este matí al castell de Riba-roja ha servit per posar en comú i divulgar totes aquelles iniciatives i projectes que les diverses administracions i entitats públiques estan duent a terme actualment en el seu àmbit d'actuació per reduir l'impacte sobre el nostre medi ambient així com saber reutilitzar els recursos naturals que s'empren en el teixit empresarial i econòmic.

L'Ajuntament de Riba-roja ha aprofitat l'ocasió també per avançar un altre projecte innovador a la localitat com la implantació d'un sistema de recollida d'envasos lleugers que s'inclouria en l'actual sistema de residus sòlids, de manera que amb els actuals dipòsits de recollida de restes orgàniques s'afegirà un segon contenidor per a la recollida i posterior tractament dels envasos lleugers, entre els quals destaquen les ampolles de plàstic, les llaunes i els brics, els cartrons per begudes i els envasos mixtos, entre d'altres.