Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja s'adhereix a la Xarxa Internacional 'Aromes Itinerarium Salutis' per a la difusió del patrimoni material i immaterial vinculat a les aromes

La signatura de l'acta fundacional s'ha celebrat en el Centre Cultural La Nau.

'MEDI AMBIENT' 16 de desembre de 2021

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria s'ha adherit a l'Associació “Aromes Itinerarium Salutis”, després de la signatura aquest matí de l'Acta fundacional i els Estatuts de l'Associació per part de l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga. Aquesta xarxa internacional té com a finalitat la posada en valor i difusió del patrimoni material i immaterial vinculat a les aromes, entesos com una de les grans claus sobre les quals se sustenta una memòria històrica comuna i la Identitat Cultural euromediterrània.

Aquest projecte reconstrueix un recorregut geohistòric pels llocs representatius del coneixement aromàtic com els apotecaris, jardins botànics i les farmàcies històriques situades en les diferents regions d'Europa, on el coneixement aromàtic ha sigut motiu de diàleg i comparació intercultural i interreligiós des de l'antiguitat.

El projecte ha sigut impulsat per l'equip de treball dirigit per Mª Luisa Vázquez de Agredos, vicedegana de qualitat, Innovació Educativa i Relacions Institucionals de la facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, i a aquest s'han sumat diverses entitats publico-privades valencianes.

Aquesta associació té com a fi la defensa, investigació i la promoció dels recursos patrimonials turístics naturals, històrics, culturals i econòmics, relacionats amb el tema de les aromes.

La finalitat última és recuperar les petjades materials i immaterials d'aquest substrat cultural per a contribuir a la formació d'una memòria històrica comuna i al mateix temps afavorir la recuperació d'antigues artesanies i el cultiu de plantes aromàtiques que han caigut en l'oblit, promovent, d'una banda, una cultura de pau i per un altre, un desenvolupament humà sostenible en línia amb els valors que impulsa l'Institut d'Itineraris Culturals del Consell d'Europa.

Gènesi Túria i la flora endèmica

Riba-roja se suma a aquest interessant projecte per la seua posada en valor de la flora autòctona mediterrània de paratges com les riberes del riu Túria, Porxinos, la Cova del Colom o el Frare, en els quals abunden una gran varietat d'espècies recollides en el llibre “Flora endèmica de Riba-roja de Túria" (Ferrer i Peña, 2018).

La major part d'aquestes plantes endèmiques són aromàtiques: romer rèptil (Rosmarinus officinalis subsp. valentinus), sajolida (Satureja innota), cua de gat (Sideritis juryi), rabogat (Sideritis tragoriganum subsp. tragoriganum), zamarrilla (Teucrium dunense subsp. sublittorale), timó mascle (Teucrium edetanum), zamarrilla groga (Teucrium ronnigeri), pebrella (Thymus piperella), timó (Thymus vulgaris subsp. aestivus), albaida sedosa (Anthyllis lagascana), albaida d'espiga fina (Anthyllis terniflora), tramús valencià (Lupinus mariae-josephae).

L'Ajuntament de Riba-roja ha posat en marxa el projecte “Gènesis Túria” que pretén l'eliminació de la canya invasora que creix en la ribera del Túria (Arundo donax), a través de la col·locació de malla geotèxtil i la repoblació de la zona amb flora autòctona, que permeta crear itineraris pedagògics sota la denominació de “Aromes del Túria”.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha assenyalat “la incorporació de Riba-roja a aquest itinerari cultural europeu basat en l'estudi i la posada en valor de les aromes, suposa un pas més en el nostre projecte de sostenibilitat”.