Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja firma l'agermanament amb el poble sahrauí Ben Zaran (Dajla)

(1)
En virtut d’este acord ambdós pobles treballaran conjuntament per una solució justa i pacífica del conflicte que els permeta tornar a la seua terra després de quatre dècades.

'INCLUSIÓ I DRETS SOCIALS' 14 de febrer de 2019

Amb l’agermanament amb Ben Zaran (Dajla), l’Ajuntament de Riba-roja ha donat compliment a l’acord plenari del passat 2 de juliol. Esta iniciativa, fruit de la proposta d’Esquerra Unida-Acord Ciutadà, va ser aprovada amb els vots a favor del PSOE, Compromís, Partit Popular i Riba-roja Pot i l’abstenció de Ciutadans.

Una delegació municipal, encapçalada pel regidor d’Inclusió i Drets Socials, Rafa Gómez Muñoz i la regidor d’Igualtat, Lola Verdeguer s’han desplaçat al Sàhara Occidental per a firmar este compromís que intensificarà els llaços de cooperació Internacional entre ambdós pobles.

L’acord d’agermanament va ser subscrit pel regidor d’Inclusió i Drets Socials de Riba-roja de Túria, Rafael Gómez Muñoz, i l’alcalde de Ben Zaran (RASD) D. AbdalaheMahfudAhmedsalem.

En virtut d’este acord, Riba-roja recolzarà al poble sahrauí en la seua justa lluita contra l’expansionisme i l’agressió marroquina, així com en el seu dret a l’autodeterminació.

Així mateix, protegirà les iniciatives tendents a una solució justa, pacífica i duradora, cooperarà en el desenvolupament de les relacions socioculturals, econòmiques i turístiques i mantindrà vincles de solidaritat, pau i benestar entre ambdós pobles.

“Esta acció suposa l’inici d’una sèrie d’activitats que fomentaran les relacions entre Riba-roja i Ben Zaran, des de l’ideal de solidaritat, entre els veïns i veïnes d’ambdós pobles, alhora que pretén visibilitzar la gran força, capacitat de lluita i solidaritat de les persones refugiades”, assegura el regidor d’Inclusió i Dret Socials, Rafa Gómez.

Després de més de 42 anys, segons l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) uns 173 mil refugiats sahrauís conviuen en cinc camps de Tinduf (Algèria) en mitat del desert suportant temperatures superiors als 50ºC a l’estiu i tempestats d’arena que destruïxen les seues haimes i cases d’atovó.  Estes condicions climatològiques es tornen encara més dures a causa de l’escassetat de fons que no permet donar als refugiats la suficient quantitat d’aigua potable, menjar o serveis bàsics com una atenció mèdica i nutricional adequada. Els que més patixen estes carències són els xiquets, les dones embarassades i lactants, els malalts i les persones majors.

En el text de la moció debatuda en ple denunciava l’absolut abandó internacional, durant quatre dècades a una població en una situació molt precària i necessitada de la col·laboració externa.

Riba-roja de Túria ha col·laborat històricament amb l’Associació "Ajuda en els Pobles" amb l’acollida de xiquetes i xiquets en èpoques estivals.

La crisi econòmica, entre altres, va fer que a poc a poc esta col·laboració es difuminara, mentres la població sahrauí augmentava la seua precarietat.