Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9
  • Imprimir

Riba-roja de Túria recupera estos dies la història i divulga el patrimoni bèl·lic de La Immediata

Riba-roja de Túria recupera estos dies la història i divulga el patrimoni bèl·lic de La Immediata

'PATRIMONI I TURISME' 20 de maig de 2016


El Castell de Riba-roja acull les I Jornades de Patrimoni Bèl·lic. La línia El Puig- Carasols. Paisatge de Guerra i Cultura de Paz. Un fòrum de debat en què arqueòlegs, historiadors, experts i investigadors analitzen estos dies els elements bèl·lics de la línia Puig- Els Carasols i la importància d’estos béns defensius com un llegat històric d’alt valor arqueològic, social i educatiu, que s’ha de conservar i posar en valor.

Després de l’acte d’obertura en què van participar l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, junt amb el director general de Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques de la Generalitat Valenciana, José García i el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, van intervindre els ponents Toni Morant, del Departament d’Història Contemporània, Eugeni de Manuel, Coordinador de la Xarxa de Memòria Històrica FVMP i Edelmir Galdón, director general de Cultura que van abordar la responsabilitat de l’Administració Pública en la recuperació del patrimoni bèl·lic.

La segona de les jornades, dedicada al coneixement i divulgació local, ha comptat amb la participació dels investigadors locals, Josep María Burriel, arqueòleg de Moncada, Julio Badenes, cronista d’El Puig, Ernesto Manzanedo, director del Museu de Ceràmica i arqueòleg de Paterna i el periodista gràfic de Levante-EMV, José Aleixandre, que exposa estos dies en el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) la seua obra ‘La línia de la defensa immediata‘ i que pròximament estarà exposada a Riba-roja.

Tots ells han aportat les seues intervencions i estudis dels enclavaments de la línia en què es troben refugis, trinxeres, búnkers i elements bèl·lics, com és el cas del Corral de Quirro(Bétera), la Vallesa, la Muntanya de la Pota en la base i fonaments del Castillo d’El Puig, el Cabeçolet, la Muntanya del Piló, València la Vella, el Penyot (Carasols) o el Polvorí a Riba-roja.

Finalment, els tècnics municipals, Cristina Silvestre, Antonio J. Morales i Juansa Alcocer han abordat diferents aspectes del patrimoni bèl·lic des del punt de vista turístic, la catalogació del cinturó defensiu de Riba-roja i la seua relació amb el paisatge, a través de la creació d’ecorutas i itineraris didàctics.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha clausurat la taula de treball tècnica instant als ajuntaments afectats per la línia defensiva Puig-Carasols a realitzar una jornada política per a avançar en la protecció del patrimoni bèl·lic a través d’acords plenaris amb objectius comuns.

Les I Jornades conclouran el dissabte amb una visita guiada per a tot el públic a les trinxeres dels Pous i el Barranc de la Cabrassa.