Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9
  • Imprimir

Riba-Roja dedica 6.000 euros a subvencionar la cistella de la compra de les persones celíaques del municipi

L'ajuntament elabora les bases per a la concessió de les ajudes .

13 d'Octubre de 2017


L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat l'assignació d'una partida de 6.000 euros per a totes aquelles persones i famílies celíacas de la localitat afectades per la seua intolerància al gluten amb l'objectiu d'alleujar els costos que suposen per a les mateixes la compra d'aliments o productes. Els beneficiaris d'aquestes ajudes públiques hauran de demostrar que estan afectades per aquesta intolerància i al mateix temps justificar la compra dels productes que poden ingerir.

La decisió de l'equip de govern compleix l'acord del ple de juliol de 2016 en el qual es va adoptar la redacció de les bases reguladores per a la concessió de les subvencions amb càrrec als pressupostos de 2017 per atendre a totes les famílies afectades per la intolerància al gluten del municipi la cistella del qual de la compra augmenta de preu notablement amb l'adquisició d'aliments i productes apropiats.

Les bases reguladores elaborades pel consistori estableixen que es podran acollir a aquesta línia d'ajudes les persones físiques per si mateixes o per a la seua unitat familiar -a partir d'una o més persones- els membres de les quals convisquen en un mateix domicili. Així, entre els requisits s'exigirà que un dels membres de la unitat familiar haurà d'acreditar la intolerància al gluten a través d'un informe mèdic, estar empadronat a l'Ajuntament de Riba-roja, trobar-se al corrent de les obligacions amb la Seguretat Social i l'Agència Tributària, a més de la documentació prevista en la convocatòria de concessió.

Les prestacions previstes a les bases reguladores s'acompanyaran d'una campanya de difusió en la localitat -mitjans informatius i xarxes socials- amb l'objectiu d'aconseguir el major impacte possible entre les persones celíaques, els familiars o les associacions, i un impuls de les accions per descobrir nous diagnòstics amb aquesta patologia a Riba-roja de Túria i una normalització dels aliments que aquests pacients poden ingerir en la seua vida quotidiana. El propòsit passa per conèixer amb major profunditat els problemes que pateixen diàriament aquestes persones.

La proposta aprovada en la sessió plenària de juliol de 2017 insta a la Generalitat a incloure menús específics per als afectats per aquesta patologia als centres sanitaris i escolars supervisats per dietistes i la implementació d'un segell regulador únic i oficial de la Comunitat Valenciana per identificar a aquells establiments de restauració que ofereixen menjar per celíacs. Al govern central se li reclama l'adopció de mesures fiscals per a la reducció dels impostos dels productes sense gluten, així com l'aprovació d'incentius als contribuents a la declaració de la renda, com a despeses deduïbles per la compra d'aquest tipus de productes o aliments.

El regidor de Sanitat de Riba-roja, José Luis López, ha subratllat que les mesures adoptades per l'ajuntament demostren la sensibilitat d'aquest govern per les persones que sofreixen aquesta malaltia i que els suposa un cost extra en la seua compra diària que han d'afrontar inexorablement; per això, hem aprovat aquesta partida econòmica conscients de les dificultats que para molts d'ells representa l'adquisició de productes més cars que no minvi la seva salut.

Actualment, en la cistella diària de la compra les persones celíaques, al voltant de 10.000 a la Comunitat Valenciana sobre un total de 500.000 a Espanya, han de realitzar un desemborsament econòmic superior a la resta de persones, fins al punt d'aconseguir, en alguns casos, dues o tres vegades el preu entre un producte i un altre.

Així, mentre una barra de pa convencional costa 0'36 euros una sense gluten aconsegueix els 1'80 euros, un paquet de mig quilo de macarrons suposa 0'95 euros i un altre sense gluten 2'19 euros, un quilo de farina 0'99 davant dels 3'72 sense gluten, un paquet de galetes altres 0'76 enfront d'1'91 euros, entre molts altres exemples del dia a dia que han de suportar aquest col·lectiu d'afectats per aquesta malaltia.