Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9
  • Imprimir

Riba-roja traslladarà a la Fiscalia de Medi Ambient la inoperància de la CHJ davant del risc d'incendis en els barrancs

L’Ajuntament elaborarà un Pla d’Emergències contra Incendis Municipal (PCIM)

19 de juliol de 2016


Els incendis han tornat a colpejar a Riba-roja de Túria, que ahir va patir novament l’amenaça de les flames en el Barranc dels Moros, un dels set barrancs que rodegen el nucli urbà, junt amb el Barranc de la Cabrasa , Porxinos, Mandor, Les Monges, la Pedrera i Pozalet i Poio, en el Polígon Industrial.

De nou, la brutícia i la falta de neteja han convertit en un ‘autèntic polvorí’ els llits, a la qual cosa s’unix la proliferació de parcel·les privades en estat d’abandó que suposen un creixent perill en cas d’incendi donada la proximitat dels barrancs a urbanitzacions, àrees residencials i vivendes, tant en aquells que creuen el nucli urbà de Riba-roja de Túria com en els ubicats en l’exterior del mateix.

L’incendi, les causes del qual es desconeixen encara que tot indica que podria ser intencionat, es va declarar al voltant de les 19:00 hores i en les labors d’extinció van intervindre dos hidroavions del Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat, dos autobombes, una brigada forestal i un oficial. La ràpida actuació va evitar danys majors, ja que la proximitat a les vivendes va obligar inclús a desallotjar diversos veïns de la zona.

Davant de la inoperància de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, a la que l’Ajuntament ha requerit en innumerables ocasions la seua actuació per a evitar successos com l’ocorregut ahir, l’equip de govern traslladarà a la Fiscalia de medi ambient, el perill existent així com la inactivitat del CHJ. ‘no consentirem que per la deixadesa de l’Administració hàgem de lamentar algun dany personal. Des de l’Ajuntament articularem tots els mecanismes que estiguen al nostre abast per a netejar els barrancs en el cas que la CHJ no ho faça’

En este sentit, l’Ajuntament elaborarà un Pla d’Emergències contra Incendis Municipal (PCIM), en coordinació amb les regidories de Policia, Urbanisme, Medi Ambient, Urbanitzacions, que arreplegue un informe detallat de la situació de cada barranc i prioritze un calendari d’actuacions. Així mateix notificarà es manera urgent als propietaris de les parcel·les privades perquè les netegen de forma immediata.

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha tornat a destacar la preocupació del govern municipal per la situació de gran abandó que patixen els nostres barrancs que s’estan convertint en una amenaça contínua per als nostres ciutadans’. Pel que diu, paral·lelament,  ‘continuarem reclamant una brigada permanent’.

Recordem que el passat 18 de juny, Riba-roja va patir fins a cinc conats d’incendi en ple parc natural del Túria. Un d’estos incendis va estar a punt de ‘provocar una tragèdia’, ja que es va iniciar a uns 100 metres de la urbanització Masia de Traver, junt amb el marge dret del riu Túria i on hi ha construïdes al voltant de 900 vivendes. La falta de neteja en el barranc de la Pedrera ha sigut una  reivindicació repetidament reclamada per l’ajuntament a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Actualment, este és l’únic barranc en què el CHJ ha autoritzat la intervenció fins al 19 d’agost i el consistori procedirà a la seua neteja immediata. La demora de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer a concedir els permisos a l’Ajuntament per a poder actuar en els barrancs ‘és inadmissible’, superant-se de vegades els sis mesos.


El primer edil ha reiterat l’enormeoblit i deixadesa que la Confederació manté sobre els barrancs en matèria de vigilància i manteniment a pesar que són de la seua absoluta competència; no obstant això, ni realitza estes tasques ni tampoc deixa que els ajuntaments i les administracions locals podem suplir estes carències ja que es tracta de salvaguardar el nostre entorn natural i d’eliminar qualsevol risc sobre les vivendes existents en la contornada ".