Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

  • Imprimir

(1520) 'La triste condesa' - Rf 20050500-001-005-008-1520_1538

(1)
CALATAYUD CASES, José Vicente: "La triste condesa". En Crònica de la XXVI Assemblea de Cronistes Oficials del Regne de València, pp. 467-471. Junta de l'ACORV, València, 2008.

 

- Publicat originàriament en el llibre de festes del Crist de Riba-roja de Túria de 2005 (este text)
- Llegit en Assemblea de Cronistes del Regne de València d'octubre de 2006 (versió adaptada)

Este primer text que presentem hui és una versió apòcrifa elaborada a partir dels textos originals de la nombrosa correspondència que es conserva de Hipólita Rois de Liori amb la seua filla Estefanía a mitjan segle XVI i dels dades documentades dels protagonistes.

 

Se sol·licita del lector benevolència en la redacció i ortografia ja que és la de l'època i textos originals. En la transcripció dels manuscrits, tal com advertix Eulalia d'Ahumada al final de la seua introducció en l'obra esmentada en la bibliografia al final del treball en les mencions de Riba-roja s'ha "normalitzat" el guionet tal com exigixen les normes de transcripció, però en la correspondència original les mencions apareixen sempre com Riba roja sense guió el que era tan normal en l'època com el guió en l'actualitat. Faig l'aclariment per a no portar al lector a l'equívoc de pensar que ja s'escrivia així en el segle XVI; Riba-roja (amb guió) no apareix en cap document històric original fins a l'aprovació del nom de la població pel ple, només en el diccionari català-valencià-balear, junt amb Riba-roja d'Ebre.

 

Paraules clau:

 

Epistolaris - Hipólita Roís de Liori - Estefanía de Requesens - Juan de Zúñiga - Beatriz de Requesens - Castillo - siglo XVI