Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

  • Imprimir

Morrut Roig

(1)
Què és el morrut roig?

Els efectes destructors del morrut roig cada vegada són majors pel que es recomana realitzar tractaments preventius, ja que moltes vegades quan la palmera mostra clars símptomes, és difícil salvar-la.

(id: 1607)El Morrut roig, Rhynchophorus ferrugineus, és actualment la plaga més amenaçadora per a les palmeres en el món, provocant generalment, la mort de la palmera.

Sent originari de regions tropicals del Sud-est Asiàtic i Polinèsia, va començar la seua expansió fa 25 anys atacant a palmeres datileres del sud d'Àsia, Península Aràbiga i Iran. Va ser introduït en el nord d'Àfrica a través d'Egipte l'any 1993 continuant la seua expansió cap als països europeus, Itàlia, França, Portugal i Espanya, i sempre associat al mercat de palmeres.

(id: 1609)Es tracta d'un coleòpter volador de color rogenc d'entre 2-5 cm de longitud amb un bec d'1 cm de longitud. La seua larva grossa de color blanc-groguenca d'entre 3-5 cm de llarg. Els ous els trobem en el teixit bla de la corona encara que per les seues dimensions (1-2.5 mm de longitud) són difícils de localitzar.

Quins tractaments curatius i preventius existixen?

  • Els tractaments químics utilitzats fins ara no donen garantia d'eliminació. L'insecte colonitza la planta per la seua corona -part alta- i es desplaça per l'interior del tronc.
  • Existixen també tractaments biològics realitzats amb Steinernema carpocapsae, és un nematode que ha resultat molt eficaç en el control del punxegut, l'inconvenient és que és un tractament difícil d'aplicar.

Quins són els símptomes?

  • En cas de palmeres canàries, el dany es localitza principalment en el cap o corona de la palmera:
- Fulls externes caigudes, amb senyals evidents d'esquinçaments a nivell de la inserció amb el tronc.
- Desplomat general de la corona de fulls.
- Un aspecte lleugerament decaigut dels fulls més tendres del plomall central (margalló), adquirint una coloració que vira del groc al terrós rogenc.
- Orificis en l'estípic o tronc.
- Restes de pupes (capolls o croquetes) entre les tábales que recobrixen l'estípics i fulls.
- Olor àcida.
- Retorciment dels fulls en les axil·les.
- Folíols menjats.
- Raquis menjats i/o trencats.
- En fulls galeries de 1-2 cm. produïdes per larves.
- Restes de fibres.

  • En el cas de palmeres datileres, el dany ho observarem principalment en la base de la mateixa, en la zona on es troben els fillols i en el tronc:
- Exsudació de color rogenc o negre i restes de fibra que poden aparéixer en el fust dels exemplars afectats.
- Fillols amb fulls menjars.
- Pupes i orificis a l'alçar algunes de les axil·les dels fulls que queden pegades al tronc.

Recomanacions:

  • No realitzar podes, si fóra molt necessària recomanem es realitze en els mesos més freds (novembre-desembre-gener) i aplicar sobre les ferides causades una pasta cicatritzant.
  • Evitar el repelat o raspallat de l'estípic o tronc.

 

En el document adjunt es troba: