Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Contra Hitler, La petjada valenciana en la Segona Guerra Mundial

Memòria Històrica, Nova Exposició Sala El Molí.

'MEMÒRIA HISTÒRICA' 14 de febrer de 2024

De la ma de Xarxa Memòria Històrica de la FVMP, l'Ajuntament de Riba-roja promou, des de l'àrea de Memòria Històrica, l'exposició "Contra Hitler. La petjada valenciana en la Segona Guerra Mundial".

L'acte inaugural serà el dimecres 6 de març a les 18:30, a la Sala el Molí i comptarem amb la presència de la comissària de l'exposició, la periodista i documentalista Rosa Brines.

Malgrat que Espanya no va participar oficialment en la Segona Guerra Mundial, milers d'espanyols disseminats pel món, la majoria provinents de l'exili, van acabar enquadrats en les files de tots els exèrcits aliats. El seu número va ser superior als combatents de la División Azul enviats per Franco a lluitar al servici d'Hitler. Més de 65.000 republicans, homes i dones, es van mobilitzar contra el feixisme en la Segona Guerra Mundial, especialment, a partir la instauració del Règim de Vichy a França al juny de 1940.

Aquells que ja carregaven amb tres anys de la Guerra d'Espanya, i alguns descendents de l'emigració econòmica ocorreguda anys abans, van empunyar les armes contra el mateix enemic que havia tingut un paper fonamental en el derrocament del govern de la República a Espanya. Espanyols, i entre ells un bon nombre de valencians, van lluitar en la Legió Estrangera Francesa, en els Cossos Francs d'Àfrica, en les Companyies de Treballadors Estrangers, en les Forces de la França Lliure, en l'Spanish Company Number One de l'exèrcit britànic, així com en els exèrcits nord-americà i soviètic. Els escenaris de les batalles on molts van deixar la seua vida es localitzen en països com Noruega, França, Itàlia, Camerun, Líban, Síria, Gabon, Tunísia, el Senegal o l'antiga Unió Soviètica.

Una menció especial mereix la Resistència, que va jugar un paper clau sobretot a França, però també en la Unió Soviètica. Esta exposició tracta d'aproximar-se i donar visibilitat als qui van tindre el coratge de continuar lluitant contra el feixisme, durant la Segona Guerra Mundial, amb l'esperança que la victòria aliada tinguera com a conseqüència el derrocament de Franco i el retorn de la democràcia.
 
L'exposició consta de 18 panells que recorren els diferents escenaris de les batalles més destacades de la Segona Guerra Mundial en les quals van participar exiliats espanyols, homes i dones, després de la guerra civil. Volem destacar que l'exposició fa públics, per primera vegada, el nom dels 22 valencians que van formar part de la mítica companyia la Nou, gràcies als treballs de recerca del professor de la Universitat de Saragossa, Diego Gaspar Celaya.

Així mateix, hem incorporat la temàtica de la Resistència pel seu valor històric com a suport estratègic als combatents que es trobaven lluitant en els diferents fronts. En este punt, hem volgut destacar el paper clau que van desenvolupar les dones resistents, a causa del fet que van ser històricament oblidades. Hem volgut amb això, reivindicar la seua presència i labor en la lluita contra el nazisme i el feixisme durant la Segona Guerra Mundial.
 
L'exposició conté cinc codis QR que dirigixen a l'espectador a sengles vídeos en els quals dos experts, la investigadora Evelyn Mesquida, i l'historiador Diego Gaspar Celaya, amplien informació sobre les següents qüestions:
- El paper clau de les dones en la Resistència, Diego Gaspar Celaya
- Virtuts Cuevas, Diego Gaspar Celaya
- Estimat Granell, Diego Gaspar Celaya
- A l'interior de la Nou, Evelyn Mesquida
- Les quatre traïcions, Evelyn Mesquida

Equip de treball:
Responsable del projecte i comissariat: Rosa Brines
Col·laboracions: Adrián Blas Mínguez i José María Azkárraga
Disseny gràfic: Francesc Ginés
Realització i edició de vídeos: Alberto Ortizá Tato

Agraïments especials: Eugeni De Manuel Rozalén, Evelyn Mesquida, Diego Gaspar Celaya, Arxiu històric CCOO-PV, Biblioteca Municipal de Sueca, Juli Esteve Carbonell, Arxiu de la Democràcia de la Universitat d'Alacant, Victoria Fernández, Henning Solberg i Robert Llopis

L'Exposició ha sigut finançada per la Generalitat Valenciana a través del Conveni 2023 amb la Federació Valencina de Municipis i Províncies​.