Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

8

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

L'E CA reivindica la fotografia amb cinc exposicions simultÓnies de destacats creadors contemporanis

Mira Bernabeu, ┴ngel Marcos, Ana Palacios, Castro Prieto i Gervasio Sßnchez protagonitzen un itinerari expositiu dĺelevat contingut social.

'CULTURA' 12 de desembre de 2018

(id: 9523)L’Espai d’Art Contemporani El Castell (E CA) de Riba-roja de Túria acull des de hui l’exposició “Pel que fa a… la fotografia”, una mostra que inclou cinc projectes de destacats fotògrafs contemporanis: Mira Bernabeu, Ángel Marcos, Ana Palacios, Castro Prieto i Gervasio Sánchez. Tots ells són part significativa del panorama creatiu actual i els seus respectius discursos representen les diferents possibilitats que el llenguatge fotogràfic utilitza per a abordar i qüestionar el món que ens rodeja, cada un des d’un prisma diferent. Els cinc projectes tracen un mateix itinerari expositiu marcat per l’elevat contingut social, el caràcter qüestionador i la poca complaença amb la realitat.

Com assenyala Alicia Ventura, Comissària de l’exposició i responsable de la Col·lecció DKV, “Pel que fa a… pretén erigir-se en un espai de diàleg, investigació i pràctica. A més, vol ser una plataforma educativa on s’exploren les possibilitats d’esta disciplina artística." En paraules de Robert Raga, alcalde de Riba-roja de Túria, "els murs del Castell de la localitat alberguen diferents testimonis de la realitat actual des de perspectives diferents i complementàries. L' E CA contínua amb la seua labor de donar a conéixer propostes artístiques de gran interés per a la ciutadania."

La mostra ocuparà les diferents sales del centre expositiu fins al pròxim 15 de març.
 
(id: 9514)Mira Bernabeu: Panorama de béns i serveis

Les obres de Mira Bernabeu que es poden contemplar en l'E CA corresponen a la quinta entrega de la sèrie de panorames que el fotògraf alacantí porta desenvolupant des de fa més de quinze anys. El seu treball s’emmarca en els projectes de representació i construcció de la realitat que Bernabeu va iniciar en 2001 amb el primer Panorama de rehabilitació (Nova York). En este cas, es pot observar el resultat de les visites que va realitzar a l’Hospital de Dénia durant més d’un any i mig. En la seua mirada, Bernabeu es va centrar en els professionals i els llocs menys comuns. D’altra banda, va excloure les referències directes als pacients i als seus familiars, així com les visions del dolor, la malaltia, la mort o el naixement.
 
Ángel Marcos: La subversió íntima

El castellanolleonés Ángel Marcos mostra a Riba-roja el projecte seleccionat i presentat en la 55a edició de la Biennal de Venècia (2013). Una vegada més, el seu objectiu analitza les formes del poder econòmic i la desprotecció de determinades Classes socials. Per a aconseguir el seu propòsit, l’artista va examinar els barris de Les Tudas i La Mota de Medina del Camp, la seua localitat natal. Es tracta de zones aïllades del nucli urbà on, justament per la seua situació geogràfica, s’establixen relacions personals molt particulars. Així mateix, s’afig una vessant emocional per la vinculació afectiva del propi fotògraf amb el lloc.
 
(id: 9517)Ana Palacios: Albí

Esta sèrie fotogràfica centra el seu interés en el dia a dia de les persones albines del continent africà. D’esta manera, queden reflectides les complicacions mèdiques associades a esta condició genètica, així com les circumstàncies econòmiques i la discriminació social que patixen. El relat d’Ana Palacios se centra en els més jóvens i arreplega gestos senzills i quotidians en moments d’assossec, intimitat o esperança. D’esta manera, la fotoperiodista aragonesa torna a situar en primer plànol situacions quasi desconegudes i interpel·la al visitant en busca d’una solució. Este projecte compta amb la col·laboració de la Diputació d’Osca i de l’Ajuntament d’Osca.

Castro Prieto: La seda trencada

Este projecte reunix les fotografies preses en la casa abandonada de la família Madrazo, dinastia extinta de pintors madrilenys dels segles XIX i XX. A més de peces artístiques d’altíssim valor, l’artista va tindre accés a documents i objectes acumulats durant dècades. Tots ells van ser captats per Juan Manuel Castro Prieto -Premi Nacional de Fotografia en 2015- tal com van ser trobats, deixant que la llum i les ombres els modelaren. D’altra banda, l’escriptor Andrés Trapiello també va tindre una participació fonamental. D’esta manera, relat literari i fotografia van de la mà per a recrear el so visual del lloc.
 
(id: 9507)Gervasio Sánchez: Vides minades, 10 anys

Finalment, l'E CA acull un projecte de vida (encara en curs) de Gervasio Sánchez -Premi Nacional de Fotografia en 2009- centrat en la capacitat destructiva de les mines. Des de 1995, el fotoperiodista col·labora amb les organitzacions Intermón Oxfam, Mans Unides i Metges sense Fronteres per a mostrar les conseqüències d’estos artefactes explosius: morts, mutilacions i inutilització de terres, pous d’aigua o camins. Així mateix, s’ha de tindre en compte l’impacte econòmic dels treballs de desminat. L’artista ens mostra esta realitat a través de quatre testimonis gràfics arreplegats a Sarajevo (Bòsnia Hercegovina), Boane (Moçambic), Lajan (Kurdistan iraquià) i Bucaramanga (Colòmbia).
 
S’ha de destacar que les obres de Mira Bernabeu, Ángel Marcos i Gervasio Sánchez estan cedides per DKV Asssegurances.
 
L’Espai d’Art Contemporani El Castell (E CA)

L'E CA va obrir les seues portes al maig de 2017 amb l’objectiu de donar a conéixer el treball de creadors contemporanis. Així mateix, la seua voluntat és dinamitzar el circuit artístic de la Comunitat Valenciana i donar difusió a les manifestacions creatives d’avantguarda entre la ciutadania.

L’Espai d’Art Contemporani El Castell compta amb un Consell Assessor format per reconegudes personalitats de la cultura contemporània. Actualment, este organisme està format per Rafael Alcón, arquitecte i expert en art; José Luis Cueto, Vicerector de Cultura de la Universitat Politècnica de València; Román de la Calle, crític d’art i catedràtic d’Estètica de la Universitat de València; Enric Gómez, assessor cultural de l’Ajuntament d’Alfafar, impulsor de la galeria Edgar Neville; Carlos Pascual de Miguel, col·leccionista d’art i expresident de la Fundació Canal Blanch; i José Sanleón, artista i professor de la Facultat de Belles Arts de València. El professor de música i director del Conservatori de Riba-roja de Túria Juan José Campos exercix de secretari i el regidor Francisco Caparrós Durán és el coordinador. L’alcalde de la localitat, Robert Raga, és el president del Consell.

Els murs del castell d’esta localitat del Camp de Túria han acollit fins a la data les exposicions “Vigílies” de Toni Cucala; “No sols mires. Escolta. Projectes 2002/2017” de Pepe Gimeno; “SIETESERIESVIAJESVIDAS” de José Morea; i “El món geomètric d’Enric Mestre”.