Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja crea un Consell de la Igualtat per a garantir les mateixes oportunitats entre homes i dones del municipi

Aquest òrgan lluitarà contra la discriminació per raó d'orientació sexual.

'DONA I FOMENT DE LA IGUALTAT' 21 d'octubre de 2019

El ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat la creació del Consell d'Igualtat per a fomentar la integració de les dones en tots els àmbits de la vida social, laboral, cultural, econòmica o política del municipi, així com la defensa dels seus drets i la potenciació d'igualtat d'oportunitats entre homes i dones, al mateix temps que s'eliminen qualsevol discriminació per raó d'orientació sexual.

El Consell de la Igualtat impulsat per l'equip de govern del PSPV ha comptat amb el suport del Partit Popular, Ciutadans, Compromís, Esquerra Unida, Podemos i l'abstenció de Vox. Aquest òrgan quedarà enquadrat en l'estructura institucional de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria, en l'àrea de Dona i Foment d'Igualtat, amb l'interés per unificar esforços i interessos en benefici d'aquest col·lectiu social.

L'equip de govern considera necessària la intervenció de l'administració municipal per al reconeixement dels drets entre homes i dones i per a això es constitueix aquest Consell de la Igualtat com a via de participació en l'àmbit municipal a través d'instruments de cooperació i coordinació amb capacitat per a aglutinar els interessos tant de les administracions públiques i les organitzacions ciutadanes.

El text aprovat pel ple municipal detecta “greus contradiccions” actualment en la situació de les dones en la societat ja que, encara que existisca una igualtat recollida en la constitució espanyola, en la pràctica “les desigualtats de fet per raó de sexe continuen donant-se de forma sistemàtica”. De fet, l'article 14 de la Constitució reconeix que homes i dones “són iguals davant la llei, sense que puga prevaldre cap discriminació per naixement, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social”.

El Consell d'Igualtat tindrà un caràcter consultiu de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria, com a òrgan de participació, coordinació i assessorament encarregat de recollir, estudiar i proposar resolucions de les demandes, conflictes i situacions de discriminació per raó de gènere o orientació sexual.

Entre les funcions atorgades a aquest Consell destaquen proposar suggeriments, iniciatives i propostes per al foment de la igualtat, la prevenció de la violència de gènere o l'apoderament de les dones, mitjançant la Regidoria de la Dona per a la seua elevació a la corresponent comissió informativa. A més, s'emetran informes respecte a l'elaboració, el seguiment i avaluació del Pla Municipal d'Igualtat, rebre informació sobre les decisions preses per la comissió de govern o el ple municipal en aquest àmbit o denunciar les situacions de conductes discriminatòries.

El Consell d'Igualtat també se centrarà en promoure la participació de les dones en la vida social, econòmica, cultural o política per a aconseguir una igualtat real entre homes i dones, l'impuls i suport a associacions de dones i col·lectius LGTBI, o vetlar pel compliment de la normativa actual respecte del protocol de col·laboració i coordinació amb les forces de seguretat per a la protecció de les víctimes de violència de gènere.

El Consell d'Igualtat estarà format per una presidència, una vicepresidència, vocals i un secretari/-a qui s'encarregaran de vetlar pel funcionament d'aquest òrgan consultiu. Els seus membres es reuniran amb caràcter ordinari dues vegades a l'any, en sessions extraordinàries quantes vegades es considere necessària, i serà necessària la presència de la presidència i de la secretaria.

L'equip de govern de Riba-roja de Túria estima “oportuna i necessària” la creació d'aquest organisme consultiu “perquè la plena igualtat entre homes i dones siga efectiva amb caràcter general i en tots els àmbits de la vida social, sense que puga existir qualsevol indici de discriminació tant en la vida pública com en la privada i, per això, lluitarem perquè s'erradiquen les situacions anòmales”.