Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

El plàtan de Traver de 37 metres d'altura opta al premi d'arbre europeu de l'any 2018 pel seu potencial paisatgístic i cultural

L'elecció final està a costa dels resultats de la votació on-line

20 d'Octubre de 2017


El plàtan de 37 metres d'altura situat en la urbanització Masia de Traver de Riba-roja de Túria opta al premie "Arbre europeu 2018" després de ser seleccionat com un dels millors exemplars d'Espanya. L'elecció final com a candidat espanyol als premis d'Europa es troba actualment a costa dels resultats que s'obtinguen en les votacions on-line. Aquest arbre plataner -denominat Platanus hispanica- té després de si una història de 120 anys i actualment és el tercer arbre més alt de la Comunitat. 

 

 Amb un imponent perímetre de tronc de 5'25 metres en total, aquest exemplar ocupa un lloc destacat en el catàleg que l'actual govern municipal ha realitzat sobre els arbres d'interès ambiental existents en la localitat, al costat d'altres 26 exemplars, als quals en futur proper s'afegiran una altra dotzena. Al novembre de 2005 va ser declarat arbre d'interès local i en 2016 va passar a formar part del catàleg d'arbres monumentals de la Comunitat Valenciana.

 Conegut popularment com "L'Om de Traver", va ser plantat cap a finals del segle XIX en aquest paratge de l'àrea aquest del terme municipal al costat d'un antic pou d'horta i constitueix un lloc de trobada per a esportistes i caminantes, especialment en èpoques de vacances i estivals. El pas dels anys no ha sigut obstacle per a superar amb èxit diversos problemes i vicissituds: les inundacions del riu Túria de l'any 1957, els devastadors incendis de l'any 1994 o la vorágine urbanística de principis del 2000.

 

 La presentació d'aquest exemplar de Riba-roja es justifica a partir de diverses consideracions com el seu caràcter monumental com a tercer arbre de la Comunitat Valenciana (catàleg d'arbrat de la Comunitat), les seues característiques culturals i paisatgístiques com a primer arbre declarat d'interès en els voltants del Parc Natural del Túria en formar part de l'itinerari eqüestre senyalitzat en tota Europa, la seua difusió i referències en diverses publicacions locals, comarcals, nacionals i internacionals i les seues repetides al·lusions en estudis i programes científics i biològics, a més, del seu potencial didàctic en un màster de recerca didàctica de la Facultat de Magisteri o en l'itinerari d'educació ambiental integral.

 

 Aquest exemplar de plàtan forma part del catàleg impulsat per l'actual govern de Riba-roja de Túria en el marc del programa EcoRiba amb l'objectiu de dinamitzar el municipi mitjançant iniciatives paisatgístiques que permeten una protecció del ric patrimoni natural de la localitat al mateix temps que es fomenta un consum sostenible i una gestió responsable dels recursos.

 

 Aquest catàleg municipal permetrà a curt termini la creació d'una ruta turística global que en un futur servirà perquè els visitants de Riba-roja de Túria puguen contemplar la bellesa i la riquesa ambiental en nombroses zones i partides del terme municipal, especialment en els parcs, els jardins i les masies antigues en les àrees de les quals existeixen nombrosos arbres d'interès natural.

 

 Entre els exemplars inclosos en el catàleg cal destacar el cas d'un pi en el Mas de Porxinos; dos pollancres negres en Mas de Traver; tres palmeres datileras en l'avinguda de la Pau, en el Mas de Mompó i una última en el Mas de Sant Antoni de Poio; i, finalment, una palmera de l'espècie "washingtonia" en el Mas de Mompó. Totes elles, s'inclouran en el catàleg de la Conselleria de Medi ambient pel seu indubtable interès.

 

 A més, l'Ajuntament de Riba-roja ha inclòs en el catàleg d'arbres d'interès local fins a quinze exemplars: vuit pins amb en el Mas de Taver i altres dos exemplars en l'ermita de la mateixa zona; tres pins de l'espècia carrasca en el parc municipal de Maldonado; una altra espècie denominada "casuarina" en el Mas de Mompó; i, finalment, un altre pi conegut com tiler en el parc Maldonado.

 

 El regidor de Medi ambient, José Ángel Hernández, ha subratllat que l'elecció d'aquest exemplar arbori de Riba-roja "confirma el treball que s'ha dut a terme en els últims temps per aquest ajuntament en la protecció de l'ingent patrimoni natural que posseïm en el nostre terme municipal al mateix temps que ens espenta a continuar en la mateixa línia d'esforç i dedicació".