Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

El Premi Internacional de Fotografia ECA de Riba-roja de Túria rep 1.000 propostes a concurs sota el lema 'Naturaleses contradictòries'

L'Espai d’Art Contemporani ‘El Castell’ acollirà l'exposició de les 100 fotografies finalistes, que s'inaugurarà dijous que ve 27 d'octubre.

Les tres obres guanyadores, més la seleccionada per votació popular, es repartiran els 11.000 euros de dotació total del premi.

'PATRIMONI I TURISME' 19 d'octubre de 2022

‘Naturaleses contradictòries’, tal és el lema del Premi Internacional de Fotografia E CA de Riba-roja de Túria (València), que ha atret a un miler de propostes de tot el món al concurs, organitzat per l'Ajuntament de Riba-roja en col·laboració amb la Generalitat Valenciana i l'Institut Superior D’Ensenyances Artistiques (ISEACV), i que està coordinat per la revista d'arts visuals i cultura contemporània MAKMA.

Les tres propostes guanyadores es repartiran un total de 11.000 €, entre els 5.000 € del primer premi, els 3.000 € del segon premi, els 2.000 € del ‘Premi E CA – Jove’ i els 1.000 € destinats, finalment, a la millor fotografia per votació popular. L'Espai d’Art Contemporani ‘El Castell’ (E CA) de Riba-roja de Túria acollirà les 100 fotografies finalistes, entre les quals es troben les guanyadores, en una exposició que s'inaugurarà dijous que ve 27 d'octubre.

El jurat d'aquesta primera edició ha estat conformat per Claude Bussac, directora de PHotoEspaña; Ana Teresa Ortega, Premi Nacional de Fotografia 2020; Pep Benlloch, fundador de la galeria Espaivisor i director del Màster en Fotografia de la Universitat Politècnica de València; Paco Caparrós, fotògraf i investigador de la imatge, i director de l'ECA, i Salva Torres, periodista cultural i director de MAKMA.

Les 1.000 propostes rebudes a concurs procedeixen principalment de València, Madrid i Barcelona, a més d'altres punts de la geografia nacional, encara que sorprén igualment la participació internacional, tant d'Europa (Alemanya, Itàlia i Bèlgica) com dels Estats Units i països llatinoamericans, des de Mèxic a Brasil, passant per Colòmbia, Argentina i Equador.

L'exposició entorn eixes ‘Naturaleses contradictòries’ del lema del concurs comptarà, al mateix temps, amb un catàleg que serà distribuït tant en format imprés com en PDF. Cal destacar, igualment, la itinerància de la mostra -una vegada finalitze la seua estada en l'E CA el mes de gener de 2023- per tres centres dependents de l'ISEACV en les tres províncies de la Comunitat Valenciana.

El miler de propostes presentades a concurs gira entorn la bellesa i el sinistre, l'ordre i el caos, els paisatges clars i lluminosos al costat dels més difusos i ombrívols, el majestàtic i el minúscul, la grandesa de la terra i les seues misèries. Totes elles proposant, mitjançant la seua plasticitat estètica i la disposició dels elements continguts en l'enquadrament, una reflexió sobre les contradiccions que habiten en aqueixa naturalesa exterior, sens dubte equiparables a les de la nostra naturalesa interior.

Com s'apunta en el text que ha donat peu a la convocatòria del Premi Internacional de Fotografia E CA de Riba-roja de Túria -i que tan excel·lent acolliment ha tingut-, la naturalesa, des que l'ésser humà pobla la terra, ha sigut objecte de conquesta, ja siga per a protegir-nos de les seues inclemències, ja siga per a posar-la al nostre servei, protegint-la després contra la força dels elements.
Aqueixa conquesta, des del punt de vista instrumental, va vindre després acompanyada d'una altra necessitat, menys utilitària, relacionada amb la bellesa: eixa naturalesa conquistada havia de ser, al seu torn, atractiva, perquè la seua ocupació fora grata i objecte d'admiració contemplativa.

No obstant això, fruit de la igualment ambiciosa humanitat, la naturalesa també se'ns presenta com a terra exhaurida per interessos espuris, aflorant aqueixa altra cara sinistra de l'humà lligada a la no menys abrupta naturalesa desbocada.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha destacat ‘l'extraordinària qualitat de les fotografies i l'alta participació de la convocatòria, que situa a l'E CA de nou com un gran contenidor cultural i artístic, obert al món”.