Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

El riu Túria connectarà amb la mar després de superar tots els tràmits legals i està només a costa de la seua aprovació definitiva pel Consell de Ministres

La 21 Assemblea General de l'Associació de Municipis Vinculats al Parc del Túria celebrada aquesta setmana dona a conéixer les inversions en manteniment que es duran a terme en la zona.

'MEDI AMBIENT' 10 de juny de 2022

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha presidit aquesta setmana la 21a Assemblea General de l'Associació de Municipis Vinculats al Parc Natural del Túria que ha tingut lloc as Castell de *Riba-roja. A la reunió van assistir el director del *Parc Natural del *Túria, Toni Ballester, i representants dels municipis que formen part del mateix com Paterna, l'Eliana, Manises, Quart de Poblet, Riba-roja de Túria o València, entre altres, a més de membres de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria.

Un dels punts principals que es va posar damunt de la taula de la reunió és la creació d'un canal ecològic que permetrà connectar el riu Túria amb la mar, una de les reivindicacions que des de l'Associació s'ha reclamat amb insistència al llarg dels últims anys, en el marc de les propostes de la Plataforma “L’anguila a la mar, l’angula al Túria”, entitat creada al març de l'any 2019 en les primeres jornades tècniques organitzades amb la Universitat de València, en col·laboració amb la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria.

Segons es va informar en la reunió, el procés administratiu per a dur a terme aquest ambiciós projecte de connectar el riu Túria amb la mar ha superat tots els tràmits legals previstos en aquest, a més de que no s'ha presentat cap mena d'al·legacions en el període disposat a aquest efecte, de manera que el projecte continua el seu camí. Només falta l'aprovació definitiva per part del Consell de Ministres perquè siga una realitat plena.

El Pla Hidrològic de la conca de la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer 2021-2027 inclou, per primera vegada, la creació d'aquest cabal hídric que permet connectar el Azul del Repartiment, conegut com la Cassola, amb la mar, amb un canal que recull fins a 400 litres per segon. L'anunci de l'avanç del projecte ha sigut acollit amb una enorme satisfacció pels presents en l'assemblea puix que suposa recollir les demandes històriques de la plataforma.

Un altre dels punts que es va abordar en la reunió va ser el pla d'inversions que està previst escometre en els pròxims mesos en les labors de manteniment del Parc del Túria, amb una millora dels ponts i la rehabilitació dels passos previstos per als cavalls de manera que puguen travessar el riu sense necessitat d'utilitzar els ponts, ja s'ha detectat que continuen utilitzant els ponts a pesar que el tenen prohibit.

Les inversions econòmiques per a escometre les millores, la rehabilitació i el manteniment s'han disposat un total de 600.000 euros en total amb càrrec al pla director previst per la conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

A la reunió també va assistir el vicealcalde de l'Ajuntament de València, Sergi Campillo, qui ha donat suport als punts que es van debatre al llarg de l'assemblea celebrada aquest dijous, especialment l'arribada del riu a la mar en entroncar amb el denominat pla Sud que suposa, a més, la seua connexió amb la zona de l'Albufera i la posada en valor d'aquest notable patrimoni ecològic i natural. La presència de València en l'associació de municipis del Parc del Túria compta ja amb tots els avals possibles ja que la capital el Parc de Capçalera ha sigut inclòs en el Pla d'Ordenació de Recursos Natural (PORN) del Túria.

Campillo ha informat, a més, de la constitució d'un comité tècnic per a estudiar la renaturalització del Pla Sud que estarà format pels municipis de València, Mislata, Quart de Poblet, Xirivella i la Conferación Hidrogràfica del Xúquer. Existeix la possibilitat que en un futur també s'incorpore un representant de l'Associació Vinculats al Parc del Túria.

Per part seua, l'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha mostrat la seua satisfacció per la bona marxa del projecte de l'arribada del riu a la mar “puix que se satisfà una de les reivindicacions de la Plataforma que es va crear fa uns anys i que suposarà la recuperació de les espècies autòctones” i, a més, ha subratllat les inversions de la Generalitat en el Parc del Túria “un compromís ferm i decidit que demostra el compromís del Govern del Botànic amb el nostre territori”.