Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Els municipis de l'A3 traslladen al Govern la necessitat de construir una radial perimetral paral·lela a l'autovia que evite la congestió de trànsit

Els alcaldes de Riba-roja, Xest i Loriguilla presenten al subdelegat del Govern la Mancomunitat Industrial i el document tècnic que l'avala.

'POLIGONS INDUSTRIALS' 15 de febrer de 2024

Els accessos i les vies de comunicació de l'Eix Industrial A3 necessiten d'una intervenció urgent a mitjà termini per a mantindre la seua posició com a àrea estratègica i competitiva. Així ho van traslladar esta setmana els alcaldes dels tres municipis que conformen la Mancomunitat Industrial Eix A3, Robert Raga, alcalde de Riba-roja de Túria, José Morell, alcalde de Xest i l'alcaldessa de Loriguilla, Montse Cervera al subdelegat del Govern en la Comunitat Valenciana, José Rodríguez Jurado.

Milers de vehicles pesants discorren diàriament pels diferents polígons per a buscar una eixida directa a l'autovia A3. Este fet provoca reiterats col·lapses de trànsit en els accessos a l'àrea industrial de les tres localitats, amb una extensió de 12 quilòmetres de façana industrial sobre l'A3. A això s'unix la deficient línia de rodalia C3, pendent de la seua electrificació i desdoblament per a poder convertir-te en una via de comunicació alternativa a la carretera. Este aspecte és, sens dubte, el que més preocupa els alcaldes que, des de fa huit anys han buscat la connivència de les Administracions per a poder trobar una solució.

La més viable passa per la construcció d'una radial que discórrega paral·lela a la C3 des de Xiva fins a Manises, amb connexió des de la CV-370 al bypass i que descongestionaria l'A3. Un avantprojecte que ja està redactat i que disposa el Ministeri de Foment.

Esta proposta ve avalada per la UPV a través de l'estudi tècnic realitzat per l'equip que va dirigir el catedràtic de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial i director de la Càtedra, Juan Jaime Cano, present en la reunió, i que va exposar els eixos estratègics que arreplega el document tècnic de proposta d'intervenció territorial en l'enclavament estratègic de l'A3, d'acord amb l'Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana.

L'acord per a la redacció d'este document es va subscriure amb la Diputació de València al juny de 2017 i va ser conclòs en 2018 per l'equip tècnic de la Universitat Politècnica de València.

D'esta col·laboració supramunicipal va nàixer este projecte de desenvolupament industrial en l'Àrea Empresarial A3, a fi de donar un nou impuls a esta àrea de 14 milions de metres quadrats de sòl industrial, en la qual confluïxen l'A-3 i l'A-7, i que manté bona connexió amb l'aeroport i el Port de València.

Amb la mirada posada a millorar la competitivitat i situació estratègica de l'àrea industrial i les seues opcions d'ocupació en la zona, els tres alcaldes van reivindicar al subdelegat la mobilitat ferroviària per al transport de mercaderies, de manera que esta àrea industrial quede connectada amb el Corredor Mediterrani, a través d'una estació intermodal que connectaria amb el Port de València.

Durant la trobada, l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga va matisar, ‘no competim amb Sagunt, Almussafes o Paterna, el nostre caràcter logístic fa que siguem complementaris, però precisament per això hem de desenvolupar una política de mobilitat eficient, que no sols ens permeta ser competitius sinó que puguem estar alineats amb els ODS, i evitar les contínues emissions de CO2’. El subdelegat va manifestar als alcaldes el seu suport per a la consecució d'estos objectius i es va comprometre a revisar amb Foment i ADIF en quina situació es troben les propostes plantejades. Els alcaldes, per part seua, sol·licitaran en els pròxims dies una reunió a Madrid amb la secretària d'Estat d'Indústria, Rebeca Torró.

Riba-roja de Túria, Xest i Loriguilla estan ultimant els tràmits necessaris per a la constitució de la I Mancomunitat Industrial Eix A3, entitat jurídica que permetrà als tres municipis amb interessos industrials comuns resoldre qüestions que redunden en la millora de les seues àrees industrials a través de Fons Europeus, com la connexió interna amb transport públic, l'execució d'aparcaments intel·ligents o el foment de l'ocupació i la formació, així com mancomunar servicis de neteja o manteniment.