Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Els municipis del Túria proposen la creació d'una taula tècnica de seguretat per a abordar la vigilància al Parc Natural

Generalitat i CHJ abordaran de manera immediata la neteja de la zona afectada pels últims incendis i la construcció de nous passos a Vilamarxant i Riba-roja.

'MEDI AMBIENT' 15 de maig de 2024

La vigilància per part dels cossos i forces de seguretat de l'Estat és una prioritat per a evitar que el Parc Natural del Túria siga objecte de l'acció d'un piròman. Així ho creu l'Associació de Municipis Vinculats al Parc Natural del Túria, qui proposarà la creació d'una taula de seguretat que aborde la presència d'efectius en l'enclavament natural com a mesura dissuasiva.

Segons les investigacions, esta ha sigut la causa de dos dels tres incendis ocorreguts durant l'últim mes i que han afectat els municipis de Vilamarxant i Riba-roja de Túria, i continua oberta la instrucció per a esclarir si existix una relació causal amb l'incendi forestal del passat 4 de maig, que va cremar prop de 14 hectàrees i va obligar a desallotjar a mig centenar d'habitatges.

Incrementar la presència d'efectius policials ha sigut una de les mesures acordades este migdia en la 23a Assemblea general del la Associació de Municipis Vinculats al Parc Natural del Túria celebrada al Castell de Riba-roja de Túria. A la convocatòria han assistit representants dels municipis de València, Riba-roja de Túria, Vilamarxant, Paterna, L’Eliana, Mislata, Pedralba, Manises Quart de Poblet i Riba-roja de Túria, així com la Conselleria de Medi Ambient, Diputació de València i la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria.

Els municipis han manifestat la seua màxima preocupació pels últims successos, que han alertat de nou sobre la necessitat d'actuar de manera imminent en l'eliminació de la canya, una responsabilitat que atribuïxen a la Generalitat Valenciana i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, com a òrgans competents d'actuació al Parc Natural del Túria.

La situació és alarmant, segons el Programa d'Observació de la Terra de la Unió Europea, Copernicus, a Espanya hi ha una probabilitat d'entre el 50 i el 70% que este estiu se situe entre el 20% dels més càlids registrats en els últims anys. Els municipis saben que els mesos estivals estan molt a prop pel que busquen implementar mesures d'acció imminents que eviten el risc d'incendis forestals. L'Associació de Municipis Vinculats al Parc Natural del Túria ha posat el focus en les zones d'interfície urbana-forestal, en les quals el risc és major per la proximitat de la zona boscosa als habitatges. Així, ha sol·licitat la intervenció de les administracions competents per a l'eliminació de la canya i la col·locació de malla geotèxtil que evite el rebrot d'esta.

‘La lluita contra la canya és primordial però amb especial prioritat a zones en les quals hi ha un risc de vides humanes, com és el cas de Masia de Traver fins a la Presa’, assegura Robert Raga, alcalde de Riba-roja i president de l'Associació qui planteja com una solució ‘un lloc auxiliar permanent de bombers al Parc Natural que permeta la ràpida intervenció en cas d'incendi i reforce la resposta les emergències durant l'estiu’.

Per part seua, la Consellera de Medi Ambient, Salomé Pradas ja va anunciar en la reunió mantinguda ahir amb l'alcalde de Riba-roja de Túria que s'estudiarà prioritzar estes zones en els projectes en marxa, que suposaran una inversió de 4,7 milions d'euros per a eliminar els canyars del Parc. Una d'estes actuacions serà a l'entorn del pont de *Els *Pous, per on circulen les canonades que proveïxen d'aigua als canons del projecte *Guardian. En este sentit, el director del *PNT, Toni Ballester ha anunciat que es realitzarà una actuació imminent sobre una superfície de 30 metres per a evitar que poguera deteriorar-se a conseqüència del foc.

L'administració autonòmica serà la responsable de la construcció de dos passos d'accés per a persones, ciclistes i vehicles d'emergència. Estos nous passos, un en Masia de Traver, que serà el primer a construir-se, i un altre en Vilarmarxant seran guals inundables, amb un planxar de formigó de 2x2 metres i amb baranes, realitzades amb material de resina, que garanticen la seguretat. Mentres, Ballester ha indicat que es tancaran els camins d'accés des del Camí al Riu per la perillositat de la inestabilitat del talús i s'establirà un itinerari alternatiu per un camí rural per a accedir al PNT. Respecte a la resta de ponts- 17 en total- els representants de la Conselleria han assegurat que estructuralment estan en condicions òptimes. No obstant això s'han compromés a reparar aquells que es troben en pitjors condicions.

Per part seua, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer s'encarregarà de la neteja de la zona i eliminació dels residus generats a conseqüència de la destrucció dels ponts pel foc.