Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Els treballs d'exhumació en el Cementeri de Villar obrin una nova via per a localitzar les restes dels veïns de Riba-roja represaliats en la Guerra Civil

L'Ajuntament de Riba-roja ja va iniciar en 2018 el procés de cerca en esta localitat de La Serrania.

'MEMÒRIA HISTÒRICA' 20 de desembre de 2023

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga s'ha traslladat este matí a Villar del Arzobispo per a conéixer de primera mà els treballs d'exhumació que s'estan duent a terme el cementeri de la localitat. Després de la troballa durant esta última campanya de dues fosses comunes i altres restes individuals, els esforços se centren ara a localitzar als represaliats de Riba-roja que, segons tots els indicis, podrien estar enterrats en el campsant.

L'alcalde, acompanyat de la regidor d'Educació i Memòria Democràtica, Eva Lara i una representació de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Democràtica de Riba-roja de Túria, ha visitat les excavacions juntament amb l'alcaldessa de Villar, M.ª Ángeles Beaus i l'equip tècnic encarregat dels treballs.

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria va iniciar el procés de cerca al novembre de 2018 junt amb l'Ajuntament de Villar del Arzobispo, amb la finalitat de localitzar als tres veïns de Riba-roja que van ser afusellats i soterrats en fosses comunes, a la fi de la Guerra Civil, entre finals d'abril i principis de maig de 1939.

Els testimoniatges de l'època van ratificar l'afusellament de 12 persones, en un sol dia, dels quals tres veïns eren de Riba-roja, Estos veïns eren Amadeo Bellver Mas i José Bigorra Pedrós, de 36 i 28 anys d'edat respectivament en el moment de la seua mort i José Lerma Ingresa. Després de romandre empresonats durant anys en una presó de Llíria, van ser traslladats a Villar on els van afusellar i van ser enterrats en una fossa comuna.

Després de diversos intents fallits que van centrar les labors de cerca en els voltants de l'antic Camp de Futbol de la Lloma, els treballs de localització es van reprendre al febrer d'enguany, en esta ocasió, en el Cementeri de Villar atesos altres testimoniatges de l'època.

L'Ajuntament de Villar va centrar la seua atenció en esta zona i els resultats obtinguts per l'equip d'antropòlegs de l'Associació Científica d'Arqueig Antro, han sigut la troballa de diferents restes associades a un pilot d'aviació i alguns combatents en el front, que a penes superaven la majoria d'edat en el moment del seu afusellament.

Les evidències apunten al fet que la fossa trobada, en la qual actualment s'estan realitzant sondejos, podrien acollir les restes dels veïns afusellats. No obstant això estos treballs estan sent interferits per la presència d'enterraments que es van realitzar en els 80. L'Ajuntament de Villar ja ha contactat amb les famílies per a facilitar-los l'exhumació i trasllat de les restes a una altra zona de nínxols del cementeri, ja que des de fa quatre anys la normativa no permet els enterraments en el sòl.

Tant l'Ajuntament de Villar del Arzobispo com el de Riba-roja de Túria han mostrat la seua total disposició a continuar buscant línies de finançament per a localitzar les restes en una pròxima campanya. Així, l'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga ha manifestat ‘es tracta d'un gran avanç i és necessari que es continue invertint per part de les Administracions per a poder rescabalar el mal que van patir els nostres veïns i el sofriment de les famílies, que té el dret a honrar als seus familiars en Riba-roja’.