Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Es constituïx la Comissió de Vigilància del Parc Natural del Túria per a coordinar i millorar recursos i servicis

En el termini de deu dies es convocarà una taula tècnica per a la posada en marxa d'accions concretes.

'MEDI AMBIENT' 31 de maig de 2024

Este matí s'ha constituït a Riba-roja de Túria la Comissió de Vigilància del Parc Natural del Túria, després d'acordar-se la seua creació en l'Assemblea General de Municipis Vinculats al Parc Natural del Túria celebrada el passat 15 de maig.

La Comissió ha sigut constituïda pel president de l'Associació de Municipis i alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, el subdelegat del Govern, José Rodríguez i el director general de Prevenció d'Incendis Forestals, Francisco José Aparisi, així com membres de la Policia Autonòmica, Guàrdia Civil, Policia Local i Guàrdia Rural i representants dels municipis de Vilamarxant, Manises, l'Eliana, Pedralba, Loriguilla, Paterna, Xest, Chulilla, Gestalgar, Mislata i Riba-roja de Túria.

Els últims incendis ocorreguts el 25 d'abril i 4 de maig en la zona de Masia de Traver i el 4 d'abril a Vilamarxant han alertat del perill existent al Parc Natural del Túria, que es veurà agreujat amb les altes temperatures que es preveuen per a este estiu. “En els últims anys hem patit en el nostre terme prop de 60 incendis, alguns d'ells afectant la interfície urbà-forestal, posant en perill les vivendes i la vida de les persones”, ha matisat el president de l'Associació i alcalde de Riba-roja de Túria.

Raga ha matisat “la convocatòria de creació de la comissió ha servit per a posar en comú idees tècniques que puguen previndre qualsevol actuació delictiva al parc, possibles accidents en el riu o incendis que puguen provocar-se”, així ha matisat “es va treballar des de diferents taules tècniques els problemes reals d'este parc amb prop d'un milió d'usuaris a l'any que afecta molts municipis, des de València fins a Gestalgar i Chulilla i els veïns i veïnes han de saber que estem treballant sobre la seguretat integral per a poder gaudir d'este enclavament en les condicions adequades”.

Els representants municipals han posat de nou sobre la taula la manca de mitjans tècnics i humans, tant per a la vigilància i seguretat del parc com per al manteniment i neteja del canyar. A més, en la Comissió s'ha esbossat la regulació d'usos i activitats al parc natural per a evitar incidents, la instal·lació de guals inundables que faciliten el pas dels vehicles d'emergències i la incorporació de servicis de seguretat ciutadana i soci sanitaris, com a aspectes rellevants.

El delegat del Govern, José Rodríguez ha valorat molt positivament la convocatòria “Unir forces i unificar criteris a l'hora d'enfrontar-se a un problema com són els incendis forestals, així com establir protocols i sumar sinergies que permeten actuar de manera conjunta en matèria de seguretat és clau per a elaborar polítiques futures que ens ajuden a intentar lluitar contra estos problemes”.

Pel seu director general de Prevenció ha insistit en “la necessitat de prendre decisions excepcionals davant com la limitació d'activitats al parc natural, donada la situació extrema de sequedat de la vegetació per la falta de pluges i les altes temperatures”. Aparisi ha anunciat “augmentarem la vigilància al Parc Natural i volem fomentar estratègies de l'extracció de la biomassa que reduïsquen la fortalesa dels incendis i que la seua extinció siga molt més senzilla”.

La Comissió ha acordat convocar en el termini màxim de deu dies una taula tècnica de seguretat per a establir accions conjuntes en favor de la seguretat i vigilància del Parc.