Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

La concentració parcel·lària obri un nou futur per a l'agricultura a Riba-roja de Túria

La Generalitat Valenciana presenta un projecte per a l'ordenació de les 2.400 parcel·les del municipi.

'AGRICULTURA' 23 d'abril de 2024

El secretari autonòmic d'Agricultura, Javier Bartolomé va presentar el Pla de Modernització i Reestructuració parcel·lària en l'horta de Riba-roja de Túria. La reunió, a la qual van assistir prop de 200 propietaris de terrenys agrícoles, va estar presidida per l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, acompanyat del regidor d'Agricultura, José Luis Ramos i el president de la Comunitat de Regants Lorca i Quint, Aurelio Luján, impulsors de la iniciativa que pretén reordenar el paisatge d'horta.

El responsable autonòmic va explicar als assistents els beneficis d'este procediment de reforma de les estructures agràries, que arreplega la Llei 5/2019 d'estructures agràries de la Comunitat Valenciana i que consistix en un conjunt d'actuacions tècniques, jurídiques i administratives la fi primordial de les quals és la constitució d'explotacions agràries d'estructura i dimensions adequades.

Actualment a Riba-roja de Túria hi ha censats 1200 propietaris de 2400 parcel·les distribuïdes en 450 hectàrees de terreny agrícola. ‘Este pla obri noves expectatives a l'agricultura local com un jaciment d'ocupació amb oportunitats de negoci reals’, va manifestar l'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga qui va ressaltar ‘la dotació d'infraestructures més racionals i modernes, tant en el regadiu com en els vials repercutirà en un augment de la rendibilitat de les terres i en la recuperació del nostre paisatge d'horta’

La conselleria d'Agricultura s'ha marcat com a objectiu per a esta legislatura la reforma i el desenvolupament reglamentari d'esta llei a fi d'evitar l'abandó de les terres i aconseguir el relleu generacional que permeta la reactivació i la subsistència del sector.

Així, este pla permetria la modernització de regadius mitjançant una xarxa comunitària per a implantació del reg per degoteig i la millora dels accessos a les parcel·les i de la xarxa viària rural, reduint costos i nombre de desplaçaments. A més, el document arreplega que les obres de modernització de regadius i de camins, declarades d'interés general, seran finançades al 100% per l'administració valenciana.

El Pla possibilitarà l'agrupació de finques sota el mateix explotador -encara que amb diferents propietaris-, per a formar unitats d'explotació més grans i l'actualització jurídica de propietats, per lliurament d'un nou títol de propietat per finca, inscrit en el registre de la propietat competent, sense cap cost.

Estos principis permetran incrementar la seguretat jurídica sobre les finques sinó la seua revaloració, per l'increment de la grandària i infraestructures, augmentar la competitivitat i rendibilitat de les propietats.

Per a poder iniciar la reestructuració parcel·lària pública es precisa que ho sol·liciten un número superior al 50% de les persones propietàries de la zona de reestructuració, o bé, un número qualsevol d'elles als qui pertanga més del 75% d'esta zona. Per això, l'Ajuntament, a través de la regidoria d'Agricultura, informarà cada dimecres sobre el projecte agrari de 16.00 a 18.00 hores en les dependències municipals i de 18.00 a 20.00 hores, la Comunitat de Regants des de la seua seu, a fi d'aglutinar al major nombre possible de propietaris.

Obres de modernització

A l'abril de 2017, es van presentar les obres de modernització de la Bassa reguladora de reg en la Partida Arrossals i la millora de la séquia mare. Esta actuació iniciada en 2011 amb la construcció de la bassa reguladora de reg en la Partida Arrossals i millora de la séquia mare, amb un pressupost d'1.142.772,79€ es van reprendre en 2016 gràcies a la subvenció de 128.000€ que la conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, va atorgar a la Comunitat de Regants, en el marc de la realització de les obres de modernització de regadius, en relació amb el foment de la utilització racional de l'aigua en aprofitaments hidràulics i regadius.

Esta subvenció va permetre la reparació de 690 metres de séquia mare, molt deteriorada amb el temps, que es van unir als 620 metres ja conclosos en 2015, per a evitar les contínues pèrdues de subministrament d'aigua. Ara, amb el nou pla que contempla la instal·lació del reg per degoteig facilitarà que els agricultors puguen regar els camps també a la nit.